Učestvovalo više od 50 vatrogasaca

Detalji o požaru na sarajevskoj pijaci: zahvaćena i fasada stambene zgrade

05.11.2023. 21:26 / Izvor: N1
Dženan Brkanić

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite KS Dženan Brkanić iznio je detalje požara koji je zahvatio sarajevsku pijacu "Kvadrant" u 13 sati.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite KS Dženan Brkanić iznio je detalje požara koji je zahvatio sarajevsku pijacu "Kvadrant" u 13 sati.

Naveo je kako je dojava zaprimljena u 13:03, a da su prve vatrogasne ekipe stigle u 13:10 sati. U akciji gašenja učestvovalo je više od 50 vatrogasaca.

“Vatrogasci su dali sve od sebe da spase što se dalo spasiti. Boksovi su jedan uz drugi, lako se širio požar jer su materijali lako groljivi. Prioritet je bio da zaštitimo stambene prostore jer su na udaljenosti od metar. Požar je zahvatio dio fasade, ali smo uspjeli spasiti zgradu”, rekao je Brkanić.

Požar je lokalizovan, a vatrogasci ostaju narednih 4-5 sati kako bi radili na raščišćavanju i osigurali da ne bukne novo žarište.

“Bio je to veliki požar i zaista ga nije bilo lako ugasiti. Veći dio pijace je zahvaćen, ali nije bilo povrijeđenih osoba. Nekoliko osoba se nagutalo dima, među kojima su i građani”, rekao je Brkanić.

Apelovao je na građane da u ovakvim situacijama ne prilaze mjestu požara jer dovode i sebe u opasnost.

Podsjetimo, požar je bio vidljiv iz velike udaljenosti. Radnici su u suzama gledali kako za nekoliko minuta nestaje ono što su sticali godinama i od čega su prehranjivali svoje porodice.

Na mjesto požara stigli su i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, direktor KJKP “Tržnice-pijace” Jasmin Terović, a očekuje se i dolazaka resornog ministra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti