Dogovor o zbrinjavanju onkoloških pacijenata

06.11.2023. 13:41 / Izvor: Fena
tk

Od ove sedmice će biti povećan broj pacijenata koji će biti zbrinuti u zeničkoj bolnici.

U cilju prevazilaženja problema onkoloških pacijenata s područja Tuzlanskog kantona danas se ministrica zdravstva TK Dušanka Bećirović sastala sa v.d. zamjenikom direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH Suadom Bijedićem, pomoćnikom direktora za medicinske poslove JZU UKC Tuzla Igorom Hudićem, onkolozima - načelnicom Klinike za onkologiju i radio terapiju Šefikom Umihanić i šefom Odjeljenja za radioterapiju Hasanom Osmićem te predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja TK. 

Sastanak je organiziran na inicijativu zamjenika direktora Bijedića a bio je prilika da se sagledaju mogućnosti pružanja usluge radioterapije onkološkim pacijentima sa područja TK u drugim kliničkim centrima na području FBiH dok se ne nabavi linearni akcelarator za UKC Tuzla, a novac za finansiranje ovih usluga već je obezbijeđen sa federalnog nivoa.

Bila je to prilika za razmjenu informacija o broju pacijenata koji bi u narednom periodu trebali biti zbrinuti u Kantonalnoj bolnici Zenica ili kliničkim centrima u Sarajevu i Mostaru s fokusom na pacijente koji zahtijevaju hospitalizaciju.

Također je rečeno da je od ove sedmice povećan broj pacijenata koji će biti zbrinuti u zeničkoj bolnici. Kako bi se što efikasnije riješio ovaj problem na sastanku je također, kako je saopćeno, razgovarano o listama čekanja na citostatike. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti