Rješenje na pomolu

Pokrenute aktivnosti na izgradnji interventne kardiologije u KBZ-u

07.11.2023. 08:21 / Izvor: Federalna.ba
Krdiologija

Projekat izgradnje odjela interventne kardiologije u Kantonalnoj bolnici Zenica trebao je biti implementiran prije više od dvije godine.

Projekat izgradnje odjela interventne kardiologije u Kantonalnoj bolnici Zenica trebao je biti implementiran prije više od dvije godine. Iako je sve bilo spremno da počne realizacija s izabranim partnerom, to se nije dogodilo zbog spora u vezi s vlasništvom nad zemljištem u krugu Zeničke bolnice. Nakon što je i taj problem riješen, novi menadžment najveće zdravstvene ustanove u Zeničko-dobojskom kantonu pokrenuo je aktivnosti koje su neophodne za nastavak implementacije ovog projekta.

Hitni transport pacijenata sa srčanim problemima u Sarajevo ili Tuzlu gotovo je svakodnevni posao za ljekare i zdravstvene radnike Zeničke bolnice.

„Zamislite kako izgleda čovjek koji dođe s infarktom srca i onda ga mi stavljamo u auto i transportujemo u pratnji medicinskog osoblja u Sarajevo, nekada i u Tuzlu, zato što zbog prenapučenosti ne možemo dobiti uslugu u bližem interventnom centru. Naši pacijenti su diskiminisanu smislu dobijanja prave usluge“, kaže prof. dr. Belma Pojskić, načelnica Odjela interne medicine KBZ-a.

Takozvani zlatni sat za pacijente u hitnim slučajevima je od životnog značaja, a pacijenata je sve više iz dana u dan.

„Ako se radi o akutnom infarktu, miokarda, u tom trenutku on se hitno transferira do centra gdje se radi hitna perkutarna konorarna intervencija i taj broj varira od 1 do 5 pacijenata u toku 24 sata“, navodi dr. Almir Rošić, šef odsjeka Kardiologije KBZ-a.

Iako je rješenje bilo na pomolu, do sada nije u krugu Kantonalne bolnice izgrađen odjel Interventne kardiologije. Zbog ranijeg spora Kantonalne bolnice i Gradske uprave Zenica u vezi s vlasništvom nad zemljištem u krugu bolnice zbog kojeg je strani partner zatražio raskid ugovora. Novi menadžment bolnice pokrenuo je aktivnosti s mrtve tačke. U toku je izgradnja moderne konorarne jedinice što je i jedan od preduvjeta za izgradnju odjela interventne kardiologije.

„Nisu ispoštovane određene klauzule ugovora i došlo je do sporazumnog raskida ugovora, a u međuvremenu se riješilo i pitanje zemljišta u KBZ-u, tako da se nadam da ćemo konačno raspisati poziv za izbor partnera da završimo interventnu kardiologiju i našim pacijentima obezbijedimo tu uslugu“, kaže dr. Tarik Zulović, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

„Ona bi nam omogućila dalji razvoj jer nije samo srčani udar problem, tu je i moždani udar, tu su i periferne bolesti arterija gdje bi se pomoću te aparature moglo kod pacijenata s moždanim udarom mogla izvršiti ekstrakcija tromba i da se rješavaju i takva akutna stanja u neurologiji“, ističe Rošić.

Projekat interventne kardiologije u Zeničkoj bolnici nakon što je godinama bio talac lokalnih politika konačno bi mogao biti završen u punom kapacitetu. Kao prioritet  u jačanju zdravstva naveden je i u programu rada nove Kantonalne vlade, što bi značilo da bi  pacijenti iz Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona konačno mogli dobiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti