Kod uvoza određenih roba

Donesena odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa

08.11.2023. 14:44 / Izvor: Akta.ba
VTK

Odlukom je obuhvaćeno 68 tarifnih oznaka.

Savjet ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, donio je Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2024. godine.

Odlukom je obuhvaćeno 68 tarifnih oznaka u sektorima tekstilne, obućarske, hemijske, metalne, prehrambene i grafičke industrije, kao i elektroindustrije.

Odluka je objavljena u Službenom glasniku BiH br. 74/23, a objavljena je i na web stranici Ministartsva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Odluka se primijenjuje od 01.01.2024. godine.

Radi ostvarivanja prava na uvoz robe navedene u stavu (2) ovog člana, uz carinsku deklaraciju se podnosi potvrda Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) da će se roba koristiti u vlastitoj proizvodnji i potvrda Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine da se roba ne proizvodi u Bosni i Hercegovini ili roba domaće proizvodnje ne zadovoljava potrebe privrede i tržišta.

Napominjemo privrednike da se primjena Odluke, između ostalog, vrši na sljedeći način ukoliko se repromaterijal nalazi na listi tarifnih brojeva:

1. Potvrda iz MVTEO

2. Potvrda STK/VTK BiH

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti