OPĆINA USTIKOLINA

Mujo tvrdi da ima platu najmanju od svih načelnika u FBiH, vozi traktor i obrađuje zemlju

09.11.2023. 08:54 / Izvor: N1
mujo

Načelnik općine Ustikolina Mujo Sofradžija poprilično je atipičan, rijedak primjer među svojim kolegama

Načelnik općine Ustikolina Mujo Sofradžija poprilično je atipičan, rijedak primjer među svojim kolegama. Došao je u žižu interesovanja jer je sam sebe eliminisao na javnom pozivu za poljoprivredno zemljište i dodijelio ga boljem ponuđaču. Tvrdi kako je u općini na poslu "svaki dan prije svih, te ostaje duže od svih", a potom se bavi i poljoprivredom čemu je i do sada bio posvećen.

Razgovarali smo sa Sofradžijom o načinu života u Ustikolini, te svemu onome što nije želio napustiti postavši načelnik prije više od dvije godine, kao samostalni kandidat. Vozi traktor, obrađuje zemlju i poručuje kako “radi 24 sata.”

"Radim vikendom, radim za odmor, radim 24 sata. U općinu dođem prije radnika, a poslije radnika odem. Poslije posla stižem svašta, a napravio sam jedno čudo", naveo je na početku.

Potom prepričava kako je prije dvije i pol preuzeo vođenje općine "koja je bila faktički mrtva".

"Radnici nisu imali platu dva mjeseca, a 20 mjeseci im nisu bili uplaćeni doprinosi. Sada su izmireni doprinosi, a plata redovna. Stari vijećnici su imali duga 11 paušala, a novi pet. Sada je i to sve sanirano", tvrdi Sofradžija, dodavši kako je sve postignuto “domaćinskim ponašanjem.”

S tim u vezi, tvrdi kako je načelnik s najmanjom platom u FBiH, koja iznosi, kako je rekao, oko 1,900 KM – pa je odustao od predizbornog obećanja da će je smanjiti. Zbog spomenutih obaveza nije stigao izvršiti ni obećanje da će diplomirati, a u međuvremenu se susretao i sa prijetnjama, poput slučaja u kojemu mu je neko izbušio gume na vozilu.

"Više sam izgubio nego što sam dobio. Ali nastojim da svi dođu do izražaja, da se osjećaju sigurnim i ravnopravnim. Ustikolina je specifična, ovo je prvi put da će načelnik obaviti čitav mandat a da nije iz SDA. Jedan dio ljudi je do sada jednostavno uživao", naveo je, dodavši kako je podrška upućena njemu sada ipak veća nego na početku.

A oženit će se, poručio je, kada potpuno stabilizuje općinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti