FONDOVI U BIH

Potpisana inicijativa za ukidanje ili povrat PDV na lijekove i medicinska sredstva

09.11.2023. 17:07 / Izvor: Fena
fondovi

Inicijativa će biti upućena svim nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini.

Fondovi zdravstvenih osiguranja u Bosni i Hercegovini, tačnije Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine i Fond zdravstvenog osiguranja Brčko Distrikta danas su u Banjaluci potpisali zajedničku inicijativu za ukidanje/smanjenje PDV-a na lijekove i medicinska sredstva ili da se sredstva prilikom raspodjele prihoda od indirektnih poreza po osnovu naplaćenog PDV-a na lijekove i medicinska sredstva namjenski usmjere na račune fondova zdravstvenih osiguranja u cilju finansiranja zdravstvene zaštite osiguranih lica.

Kako se navodi u informaciji Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranja FBiH za Fenu, ta inicijativa bit će upućena svim nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini.

U inicijativi, koju su potpisali direktor FZO RS Dejan Кusturić, direktorica Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranja FBiH Vlatka Martinović i direktor FZO Brčko Distrikta Radomir Nikolić, navodi se da je BiH jedina zemlja u regionu koja ima jedinstvenu stopu PDV na lijekove i medicinska sredstva u iznosu od 17 posto, za razliku od Hrvatske i Makedonije gdje je poreska stopa na lijekove 5 posto, u Sloveniji 9,5 posto i u Srbiji 10 posto.

Koliko je to veliko opterećenje za fondove pokazuje i podatak da je samo u zdravstvenom sistemu Republike Srpske u prošloj godini za PDV plaćeno više od 100 miliona КM, što je gotovo jednako dvogodišnjim troškovima lijekova na recept.

Takođe, troškovi po osnovu PDV-a u ustanovama u oblasti zdravstva Federacije BiH u 2022. iznosili su više od 164 miliona КM. Кad se posmatra period otkad je usvojen Zakon o porezu na dodatnu vrijednost BiH, tačnije od 2006. do 2022. godine, troškovi zdravstvenog sistema FBiH iznosili su više od 1,8 milijardi КM.

Kad je riječ o Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko Distrikta, samo za lijekove na recept u prošloj godini, Fond je imao troškove PDV-a oko dva miliona КM, odnosno 5 posto od ukupnih troškova zdravstvenog osiguranja na godišnjem nivou.

"Napominjemo da se u inicijativi traži da se ukine ili smanji PDV na lijekove i medicinska sredstva ili da se omogući povrat PDV na račun fondova zdravstvenih osiguranja, u cilju finansiranja zdravstvene zaštite osiguranih lica. Naime, prema članu Zakon o porezu na dodatnu vrijednost Bosne i Hercegovine fondovi/zavodi zdravstvenih osiguranja i zdravstvene ustanove su izuzete od obaveza plaćanja PDV-a na medicinske usluge i usluge pružanja zdravstvene zaštite, ali su obavezni da plaćaju PDV na lijekove, medicinska sredstva i opremu koja se i nabavlja u cilju liječenja osiguranih lica i to po stopi od 17 posto", navodi se. 

To je dovelo do značajnog povećanja troškova pružanja zdravstvenih usluga, koji opterećuju poslovanje svih ustanova u zdravstvenom sistemu Bosne i Hercegovine.

"Dakle, u proteklom periodu od stupanja na snagu Zakona o PDV-u pa do danas, na taj problem su u više navrata ukazivali svi zavodi zdravstvenih osiguranja i zdravstvene ustanove, ali nije bilo konkretnih aktivnosti vezanih za tu tematiku. Tako da je, i na sastanku direktora zavoda i fondova zdravstvenih osiguranja u BiH održanog u aprilu ove godine, ponovo aktuelizovano pitanje troškova nastalih po osnovu uplate PDV-a na sve robe i usluge koje plaćaju zavodi/fondovi zdravstvenog osiguranja i zdravstvene ustanove, te ponovljeno da se uputi zahtjev svim nadležnim institucijama za rješavanje navedenog pitanja", ističe se.

Imajući u vidu da je Zakon o PDV-u donesen na nivou BiH, fondovi zdravstvenih osiguranja u inicijativi navode da bi, prilikom raspodjele prihoda od indirektnih poreza, a po osnovu naplaćenih sredstava PDV-a po osnovu nabavki lijekova, medicinskih materijala, opreme i drugih roba koje nabavljaju zdravstvene ustanove, trebalo namjenski rasporediti na entitetske budžete srazmjerno visini naplaćenih sredstava, a iz entitetskih budžeta da se sredstva usmjere na zavode/fondove zdravstvenog osiguranja u svrhu finansiranja usluga zdravstvene zaštite.

"Takođe, u cilju dugoročne održivosti zdravstvenog sistema te unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite građana, u toj inicijativi je istaknuto da je hitno potrebno da se razmotri ukidanje ili smanjenje PDV na lijekove i medicinska sredstva, po ugledu na druge zemlje. Smanjenje PDV-a na lijekove i medicinska sredstva značajno bi finansijski rasteretilo fondove zdravstvenih osiguranja, ali i građane Bosne i Hercegovine, što je vjerujemo svima u interesu", navodi se.

"Zbog toga, još jednom apelujemo da razmotrite inicijative fondova/zavoda koje se odnose na povrat PDV-a ili na ukidanje ili smanjenje PDV na lijekove i medicinska sredstva, jer bi to značilo da će građani Republike Srpske, Federacije BiH i Distrikta Brčko u konačnici imati još bolju i dostupniju zdravstvenu zaštitu", navodi se u zajedničkoj inicijativi, koja će biti upućena nadležnim institucijama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti