GLAVNI BLAGAJNIK

Podignuta opružnica protiv uposlenika BHANSA za pronevjeru i prisvajanje 276 hiljada KM

10.11.2023. 14:51 / Izvor: Akta.ba
sud

Optuženi se tereti da je prisvojio novac u ukupnom iznosu od 276.222,50 KM koji mu je bio povjeren i na taj način počinio kazneno djelo Pronevjere.

Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Dejana Pudara, rođen 1976. godine u Mostaru, državljanin BiH, uposlenika u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine - BHANSA za pronevjeru i prisvajanje oko 276 hiljada KM.

Optuženi se tereti da je, radeći na poslovima glavnog blagajnika u državnoj agencije BHANSA sa sjedištem u Mostaru, kao ovlaštena osoba za podizanje i raspolaganje novčanim sredstvima, tijekom 2014. i 2015. godine, podigao novac u valutama KM i Euro, u ukupnom iznosu od 372.300,57 KM, a onda s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, od podignutog novca koji mu je povjeren u službi BHANSA prisvojio novčani iznos od 276.222,50 KM.

Prema prikupljenim dokazima, kazneno djelo je počinjeno na način da je optuženi krivotvorio račune, blagajničke naloge za isplatu akontacija i naloge za službena putovanja BHANSA za druge uposlenike BHANSA i sebe, a da se putovanja uopće nisu desila, pa je tako ishodio navodni osnov za isplate novčanih iznosa koje je potom prisvojio za sebe, te je na taj način sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist, a nanio štetu budžetu i svim građanima BiH.

Optuženi se tereti da je prisvojio novac u ukupnom iznosu od 276.222,50 KM koji mu je bio povjeren i na taj način počinio kazneno djelo Pronevjere u službi iz članka 221. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 58 svjedoka, dva vještaka i prilaganjem više od 500 materijalnih dokaza. Tijekom postupka bit će zatraženo oduzimanje protuzakonite imovinske koristi.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti