Nagovještaj za dobru sezonu

Prve pahulje na bh. planinama i nove cijene ski karata

14.11.2023. 08:02 / Izvor: N1
Jahorina

Prvi snijeg na bosanskohercegovačkim planinama nagovijestio je dobru zimsku sezonu.

Prvi snijeg na bosanskohercegovačkim planinama nagovijestio je dobru zimsku sezonu. Za razliku od prethodne, koja je sa zakašnjenjem počela tek polovinom januara, predstojeća trebalo bi da počne za manje od mjesec dana. Olimpijski centri užurbano završavaju posljednje pripreme. Za goste pripremaju nove sadržaje, ali i nove cijene ski karata.

Iako su prve pahulje stigle, nedovoljno je snijega za prve skijaše. Samim tim, na Jahorini još uvijek nema gostiju. Oni se očekuju prvih dana decembra kada bi trebalo da počne nova ski sezona. Za sada su tu radnici koji pripremaju teren za skijaše.

Tu su i ski instruktori. S nestrpljenjem iščekuju nove skijaše i podsjećaju da nikada nije kasno za prvi susret sa skijama.

“Mi praktikujemo da radimo sa djecom od četiri godine. Najstariji moj učenik je imao 65 godina, i dan danas dolazi da skija. Bitno je da ima dobru volju, želje, strpljenja. Mi smo tu da pomognemo i poslije par dana savladaju da se sami spuštaju jahorinskim stazama”, navodi instruktor, Nemanja Spasojević.

Jahorina želi u Ginisovu knjigu rekorda

Iz OC Jahorina navode da su topovi za vještačko osnježavanje spremni. Čekaju se intenzivnije padavine i niske temperature. Jedan od ovogodišnjih ciljeva je ulazak u Ginisovu knjigu rekorda, kaže Milena Čerimidžić, i to pravljenjem najvećeg snješka bijelića na svijetu. Tu je i niz drugih, novih sadržaja:

“Posjetioci ove godine mogu očekivati veliki broj događaja i sadržaja. Imamo i nekoliko novih kilometara staza, sa ukupno 52 kilometra veoma dobrih staza, za sve ljubitelje zimskih sportova i za sve nivoe skijaša. Imamo u planu da uradimo i novu rasvjetu koja bi povezala stazu Prača sa stazom Đoković i Poljice”, kaže Milena Čerimidžić.

Nove cijene ski karata

Uporedo sa povećanim brojem sadržaja, porasle su i cijene ski karte. Pa tako, dnevna za najmlađe u pred i post sezoni košta 53 KM, a za odrasle 73 KM. Isto toliko plaća se za djecu u piku sezone, a za odrasle karta je skuplja za 13 KM. Sezonska karta za najmlađe iznosi 533 KM, a za odrasle 975 KM. Uz zavisnosti od toga šta birate, cijena može rasti i 2150 KM.

Prvim snijegom može se pohvaliti i Bjelašnica, gdje su pripreme finalizirane. Instalirano je 10 novih topova, a ove godine fokus je na Evropa kupu. No, ni na ovoj planini nisu izostale izmjene kada je riječ o ski kartama. Za najmlađe, 30 KM košta dnevna karta, za odrasle skoro 50 KM. Sezonska 950 KM. Igman nešto jeftiniji.

“Cijene ski karata su blago povišene, teško je sad procentualno izvući po svim kategorijama, ali to je negdje maksimalno do 5%. Poprilično su povoljne u donosu na inflaciju koja prati rast ostalih cijena”, navode iz OC Bjelašnica Igman.

Na Vlašiću za sada nema povećanja cijena karata, ali nema ni snijega. Prava jesenja idila. Priželjkuju padavine i svakim danom ubrzava se priprema zimske sezone.

“Ako uzmemo zimsku prošlogodišnju sezonu, što je glavni uslov i za ovu sezonu je naravno snijeg i potrebni minusi da bi mogao vertikalni transport funkcionisati. Prošle godine je ski lift proradio 15.01. i imali smo sezonu do kraja drugog mjeseca, početak trećeg. Nadamo se da ćemo sada imati pravovremeno snijeg”, kaže Samer Dolovac iz Turističke zajednice Općine Travnik.

Ova sezona još je značajnija, jer se obilježava 40 godina od održavanja ZOI. Zbog toga na svim olimpijskim ljepoticama traju intenzivne, svakodnevne pripreme, kako bi zasijale u punom sjaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti