Digital Free Tax City

U ovom bh. gradu obrt će se moći besplatno registrirati za 24 sata

14.11.2023. 09:54 / Izvor: Jabuka.tv
obrti

Općina Travnik predstavila projekat kojim namjerava pojednostaviti i modernizirati proces osnivanja obrta.

Općina Travnik predstavila je projekat kojim namjerava pojednostaviti i modernizirati proces osnivanja obrta.

Putem jednostavne platforme koja će omogućiti elektronsko podnošenje zahtjeva i praćenja procesa obrade uvelike će se olakšati rad lokalne uprave te omogućiti potencijalnim poduzetnicima lakši pristup tržištu.

Naime, općina Travnik ima namjeru kroz realizaciju navedenog projekta ostvariti svoju viziju digitalno naprednog grada koji pruža potrebnu podršku i poticaje za razvoj poduzetništva te stvaranje održivog i prosperitetnog okruženja za sve svoje stanovnike, priopćili su iz navedene općine.

Na nedavnoj sjednici, u ovoj općini ukinute su takse na osnivanje obrta, kako bi se osigurala pravna valjanost i provedivost.

Građani Travnika će tako imati mogućnost besplatno registrirati obrt digitalnim putem, čime se otvaraju brojne mogućnosti za ubrzani lokalni ekonomski razvoj.

Ovaj koncept zahvaljujući kojeg će Travnik postati prvi "Digital Free Tax City" u Bosni i Hercegovini bit će javno dostupan od 15. novembra.

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić je kazao da će ova inicijativa značajno pojednostaviti proces registracije obrta, uštedjeti vrijeme i sredstva, te potaknuti novi poslovni entuzijazam među građanima, kao i da se očekuje povećanje broja registriranih obrta i rasta zapošljavanja.

"Vjerujem da će 'DTC' postati model i za druge gradove, te da će potaknuti inovacije i rast u našoj državi. Sretan sam što sam danas ovdje da podržim ovaj značajan korak prema digitalnoj transformaciji Travnika, jer Travnik zaslužuje da digitalna revolucija krene upravo iz njega", poručio je Hadžić koji je također istaknuo da će se potpuno besplatno rješenje o registraciji dobiti za 24 sata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti