Mandatar za sastav nove Vlade KS

Uk u ekspozeu iznio prioritete buduće Vlade, u fokusu i dalje pitanja mladih

15.11.2023. 13:58 / Izvor: Fena
uk

U tom segmentu, do danas su, kako je naveo, ostvareni ozbiljni rezultati - izdvojeno je 5,5 miliona KM za stambeno zbrinjavanje mladih.

Mandatar za sastav nove Vlade Kantona Sarajevo Nihad Uk podnio je zastupnicima kantonalne skupštine ekspoze u kojem je podsjetio na prioritete buduće vlade, naglašavajući da su u fokusu djelovanja mladi.

U tom segmentu, do danas su, kako je naveo, ostvareni ozbiljni rezultati - izdvojeno je 5,5 miliona KM za stambeno zbrinjavanje mladih, omogućeni su besplatni udžbenici, besplatne karte za prijevoz učenika i studenata, postavljen je kamen temeljac te započela gradnja za izgradnju univerzitetske biblioteke koja je simbol stremljenja da Sarajevo pokaže svoju regionalnu i evropski ambiciju u obrazovanju.

"Cilj aktivnosti je bolji kvalitet života i ostanak mladih u BiH", naglasio je Uk.

Ističe da će i od većine drugih rješenja u segmentu ekonomske, socijalne i komunalne politike, koja je realizirana u prethodnom periodu, korist imati mladi ljudi.

"Skupština i Vlada KS moraju biti ogledalo Sarajeva, te isticati dostojanstvo i reputaciju koju je imalo. Istovremeno, Sarajevo mora biti refleksija naše BiH, to je glavni grad BiH. U Sarajevu nas prepoznaje čitav svijet, to je odgovornost koje u svakom momentu moramo biti svjesni. Sarajevo ima historijsku šansu da zasija na mapi Evrope i svijeta", poručio je Uk.

Podsjetio je i na završetak rekonstrukcije tramvajske pruge, da su izdvojene subvencije za otvaranje novih avio linija te da su povećani prihodi institucijama kulture, jer, kako je kazao, kultura je naša lična karta.

Uk je podsjetio i na izdvajanje novčane podrške iz kantonalnog budžeta radu Memorijalnog centra u Potočarima te narodu Palestine u njihovim najtežim trenucima.

Uvjeren je da će novi saziv Vlade pokazati najviši stupanj svijesti o važnosti jedinstvenog djelovanja po prioritetima u KS, a to su nastavak transformacije javnog prevoza, dodatni poticaj za mlade, otvaranje poslovnih zona, izgradnja modernog univerzitetskog kampusa, kadrovsko i materijalno kapacitiranje obrazovnih i ustanova kulture, te ustanova koje pružaju socijalnu zaštitu.

Čistoća grada je prioritet Vlade KS, a za viziju besprijekorno čistog Sarajeva, Uk je rekao da je potrebna stabilna skupštinska podrška.

Nakon zastupničkih pitanja, Skupština KS bi trebala donijeti Odluku o potvrđivanju novog saziva Vlade Kantona Sarajevo, a na čelu Vlade bi trebao biti Nihad Uk.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti