Skupština prihvatila odluku

Imenovana nova Vlada Kantona Sarajevo, na čelu ostaje dosadašnji premijer

16.11.2023. 07:35 / Izvor: Akta.ba
Skupština Kantona

Skupština Kantona Sarajevo danas je prihvatila Odluku o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo kojom je imenovan novi saziv kantonalne Vlade.

Skupština Kantona Sarajevo danas je prihvatila Odluku o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo kojom je imenovan novi saziv kantonalne Vlade.

Na čelu Vlade ostaje dosadašnji premijer Nihad Uk, a svoje funkcije danas su preuzeli dvanaest ministrica i ministara.

Darja Softić Kadenić ostaje ministrica Ministarstva pravde i uprave, Enis Hasanović preuzima Ministarstvo zdravstva, a Bojan Bošnjak imenovan je za novog ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, gradenja i zaštite okoliš.

Adnan Šteta ostaje na funkciji ministra saobraćaja, a Enda Pavić Pečenković ponovno je imenovana na mjesto ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

Ponovno su potvrđene ministarske funkcije Admiru Katici u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Zlatku Mijatoviću u Ministarstvu privrede, Naidi Hota-Muminović u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje, Kenanu Magodi u Ministarstvu kulture i sporta, te Omeru Osmanoviću u Ministarstvu za boračka pitanja.

Od danas novi članovi Vlade KS su Adna Mesihović kao ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade, a Afan Kalamujić je novi ministar finansija Kantona Sarajevo.

 U svom ekspozeu mandatar Uk zatražio je podršku Skupštine i javnosti kako bi nova Vlada još hrabrije i energičnije nastavila već započete procese i projekte.  

“Bilo bi politički i ljudski nekorektno praviti značajne izmjene u odnosu na viziju koju sam za ovom govornicom izložio vama i građanima koje ovdje predstavljamo. Stojim iza mog svjetonazora, vizije, načina rada i shvatanja prioriteta, kao i obećanja koje sam dao. U ekspozeu koji sam vam svojevremeno prezentirao, poseban naglasak sam stavio na mlade, na ozbiljnije, a ne samo deklarativno, involviranje u rješavanje njihovih problema i prioriteta, a sve s ciljem njihovog kvalitetnijeg života i ostanka u Bosni i Hercegovini. To vidim kao moju ličnu, ali i našu zajedničku generacijsku bitku za ovaj grad i Bosnu i Hercegovinu. Od mog prvog obraćanja do danas ostvarili smo ozbiljne iskorake i rezultate u različitim resorima, na koje zajedno možemo biti ponosni”, poručio je u uvodnom dijelu svog  ekspozea Nihad Uk, te se u nastavku osvrnuo na progamske ciljeve i fokuse djelovanja ministarstva u Vladi KS.

Cjeloviti tekst ekspoze premijera Uka, kao i kratke biografije novoimenovanih ministara dostavljamo u prilozima ove informacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti