Nije postignut dogovor

Sindikalci napustili sastanak o PKU: Na minimalcu od vatrogasca do matičara

16.11.2023. 08:13 / Izvor: Nezavisne novine
Sindikat RS

Posebni kolektivni ugovor (PKU) za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj još će sačekati na usvajanje.

Posebni kolektivni ugovor (PKU) za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj još će sačekati na usvajanje, jer na današnjem sastanku predstavnika Ministarstva uprave i lokalne samouprave i Odbora za pregovore (čine ga Sindikat uprave RS i Sindikata lokalne samouprave i uprave RS) nije postignut dogovor, a sindikalci su napustili sastanak, zbog, kako su naveli, nepristojne ponude iz Vlade RS. 

"Predstavnici Ministarstva uprave i lokalne samouprave danas su u ime Vlade Republike Srpske ponudili PKU po kojem bi radnici razvrstani u prve tri platne grupe bili ispod trenutnog minimalca! Postavlja se pitanje dokle će se predstavnici Ministarstva uprave i lokalne samouprave ponašati na ovakav način? Ima li kormilara na tom vašem brodu?", pitali su predstavnici sindikata.

Pozvali su ministarsku Senka Jujić da se po ovom pitanju hitno oglasi, a imajući u vidu da se ovo pitanje odnosi na oko 6500 zaposlenih u lokalnim zajednicama.

"Istovremeno joj poručujemo da predstavnici Odbora više neće učestvovati u ovoj lakrdiji bez njenog prisustva", kazali su iz Sindikata uprave RS, dodajući:

"Ukoliko se ostvari najava predsjednika Republike Srpske o iznosu novog minimalca, u lokalnim zajednicama će radnici od matičara pa do vatrogasaca svi biti na minimalcu...".

Podsjećamo, PKU za koji sindikati traže da bude potpisan, odnosi se na sve zaposlene u RS, a čiji je poslodavac lokalna zajednica.

Njime će, poručili su prije nekoliko dana predstavnici radnika, biti zagarantovana najniža zarada za sve zaposlene u jedinicama lokalne samouprave, a da će svaka opština u skladu sa svojim budžetom onda moći da dodatno povećava plate zaposlenima.

Naveli su da, ukoliko PKU ne bude potpisan, svi načelnici i gradonačelnici u RS moći će da samoinicijativno odlučuju o iznosu primanja za zaposlene.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti