Saradnja na polju obrazovanja i turizma

Unaprijediti ekonomsku razmjenu Švedske i Bosne i Hercegovine

16.11.2023. 13:34 / Izvor: Fena
Bćirević

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović primio je u nastupnu posjetu novoimenovanu ambasadoricu Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović primio je u nastupnu posjetu novoimenovanu ambasadoricu Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Iru Helenu Louise Lagerlöf, kojoj je iskazao srdačnu dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu i poželio joj uspješnu diplomatsku misiju. 

Bećirović je zahvalio za pomoć Kraljevine Švedske politici proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana i za kontinuiranu podršku koju ova zemlja pruža Bosni i Hercegovini u cilju unapređenja procesa evropskih integracija. 

Također, iskazao je očekivanje da će Kraljevina Švedska veoma brzo postati punopravna članica NATO-a i da će u narednom periodu podržati i put Bosne i Hercegovine u NATO.

Ambasadorica Kraljevine Švedske poručila je da Švedska podržava integraciju Bosne i Hercegovine u EU, te da je perspektiva članstva značajna motivacija za reforme koje promovišu privredni razvoj i regionalnu saradnju. Istakla je da proširenje EU doprinosi miru, stabilnosti i prosperitetu.

Tokom razgovora konstatirano je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske dobri i prijateljski, a iskazana je zainteresovanost za proširenje saradnje. Sagovornici su se složili da postoje dobre pretpostavke za unapređenje ekonomske razmjene dvije zemlje, kao i uspostavu saradnje na polju obrazovanja i turizma.

Bećirović je naglasio da je Švedska važan partner Bosne i Hercegovine, te da se prijateljstvo dvije zemlje razvija intenzivno pune tri decenije.

Tome u značajnoj mjeri doprinose i građani Bosne i Hercegovine koji danas žive u Švedskoj. Zvanične procjene govore da u Švedskoj živi oko 130.000 građana porijeklom iz naše zemlje i najbolje su integrirana manjinska grupa u švedskom društvu. Potpisanim bilateralnim sporazumom Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske njima je omogućeno da imaju dvojno državljanstvo, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti