Oporavak bh. privrede

Kroz podršku bh. privredi projekt EU4Business Recovery omogućio novo zapošljavanje

16.11.2023. 15:57 / Izvor: Fena
EU4

EU4Business Recovery, vrijedan 13,7 miliona eura, pomogao da bude sačuvano 1.000 radnih mjesta i otvoreno najmanje 100 novih.

Osim podrške razvoju bh. privrede, projekt EU4Business Recovery omogućio je novo zapošljavanje za određeni broj ljudi, istaknuto je na dvodnevnoj konferenciji "Poduzetništvo u BiH: Bilans uspjeha 2023", koja je otvorena danas u Sarajevu.

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH Gianluca Vannini poručio je da EU ostaje posvećena pomaganju oporavka bh. privrede na putu ka održivom rastu i boljim radnim mjestima za građane.

Precizirao je da je u protekle tri godine projekt EU4Business Recovery, vrijedan 13,7 miliona eura, pomogao da bude sačuvano 1.000 radnih mjesta i otvoreno najmanje 100 novih.  

"Oko milion eura dodijeljeno je za pet razvojnih partnerstava i na taj način osnovano je 130 novih biznisa,", rekao je Vannini.

Koordinatorica Međunarodne organizacije rada u BiH Lejla Tanović izjavila je da su kroz spomenuti projekt uspjeli da poboljšaju i ojačaju poduzetnički ekosistem u BiH.

Dodala je da ih ohrabruje da je otvoreno 137 novih radnih mjesta, a posebno je važno što je od toga 56 posto žena - poduzetnica.

Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić naveo je da je kroz projekt više od 650 građana Sarajeva dobilo stručnu podršku u razvoju poslovnih poduhvata, a direktno je podržano i 129 biznisa.

"Visoke standarde i očekivane rezultate rada sada doživljamo kao svoju obavezu i nastavljamo pozicionirati Sarajevo kao poduzetničkog lidera u BiH i šire.", naglasio je Mandić.

Konferenciju organizuju Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Centar i Novo Sarajevo u okviru projekta EU4Business Recovery koji finansiraju Evropska unija i Vlada Njemačke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti