Odgođeni pregledi

Poliklinika Vitalis odgodila snimanja PET CT-a do potpisa ugovora sa nadležnim ZZO

17.11.2023. 11:01 / Izvor: Akta.ba
vitalis

Ukoliko je osiguranik Zavoda upućen na dijagnostičku pretragu izvan F BiH trošak pretrage prvi put, novom Odlukom, Zavod će snositi u punom iznosu.

''Poliklinika Vitalis odlučila odgoditi snimanja PET CT-a dok se ne potpiše ugovor sa nadležnim ZZO za pružanje usluge PET CT-a na teret istih'', naveli su na oficijelnoj stranici poliklinike Vitalis.

Najavljeno je da će troškove dijagnostičke usluge PET/CT od sada za sve osiguranike ZZO HNK snositi u cijelosti bez obzira hoće li istu osiguranik dobiti u FBiH ili izvan FBiH. 

ZZO HNK je 8.novembra 2023. godine obavijestio da je izdvojio dodatna sredstava za plaćanje dijagnostičke usluge PET/CT za svoje osiguranike, nakon što je kantonalna Skupština dala saglasnost na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda (Rebalans I).

Nakon obavijesti ZZO HNK na web stranici da isti snosi u cijelosti snimanje PET CT-a za svoje osiguranike, Vitalis navodi kako je dobio veliki broj poziva od strane pacijenata da izvrše dijagnostičko snimanje u njihovoj ustanovi. 

"Obzirom da je ova procedura potrebna najtežim i najugroženijim pacijentima, mi kao ustanova nismo spremni privatno naplaćivati pacijentima i gurati ih u dodatne enormne troškove pa je Poliklinika Vitalis odlučila odgoditi snimanja PET CT-a dok se ne potpiše ugovor sa nadležnim ZZO za pružanje usluge PET CT-a na teret istih.Očekujemo da će pružanje usluge PET CT-a otpočeti u što kraćem roku.", zaljučili su. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti