Općinski sud u Cazinu

Bivši poslanik u Skupštini USK Rasim Pajić osuđen na zatvorsku kaznu

20.11.2023. 14:26 / Izvor: N1
Općinski sud

Općinski sud u Cazinu osudio je bivšeg poslanika u Skupštini USK Rasima Pajića na šest mjeseci zatvora zbog trgovine uticajem.

Općinski sud u Cazinu osudio je bivšeg poslanika u Skupštini USK Rasima Pajića na šest mjeseci zatvora zbog trgovine uticajem.

Pajić je osuđen nakon ponovljenog postupka. Prvostepenom presudom on je bio oslobođen, ali ja Kantonalni sud ukinuo ovu presudu.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva USK, optuženom se stavlja na teret da je u periodu od 18. septembra do 17. oktobra 2019. godine u Cazinu koristeći svoj uticajni položaj poslanika u Skupštini Unsko-sanskog kantona i lično poznanstvo kroz zajedničko političko djelovanje sa Admirom Hadžipašićem, odgovornom osobom PU Centar za obrazovanje odraslih VITA PLUS Cazin posredovao u izvršenju nezakonite službene radnje izdavanja diplome sa neistinitim sadržajem te dogovarao izdavanje diplome o završenoj srednjoj stručnoj spremi- mašinska stručna škola (autolakirer) bez provođenja nastavnog procesa za M.Č. koju je M.Č. putem optuženog upotrijebio na način da je istu predao u organ uprave Grada Cazina s ciljem dobivanja poticaja za obrtnu djelatnost.

“Optuženi je posredovao kod odgovorne osobe u institucijama Federacije BiH u izvršenju nezakonite službene radnje čime je počinio krivično djelo Primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 382.stav 2. Krivičnog zakona Federacije BiH zbog čega je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci. Protiv ove presude stranke imaju pravo izjaviti žalbu Kantonalnom sudu u Bihaću”, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti