Parlamentarna skupština BiH

Nisu usvojeni prijedlozi zakona o prestanku važenja zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH

21.11.2023. 07:35 / Izvor: Fena
PS BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jučer nije usvojio Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Tužilaštvu BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jučer nije usvojio Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Tužilaštvu BiH i Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH, čiji je predlagač poslanik Milorad Kojić, a koji su razmatrani po hitnom postupku.

Predloženim zakonima bilo je predviđeno da danom stupanja na snagu tih zakona prestaju da važe Zakon o Tužilaštvu i Zakon o sudu BiH. 

Predstavnički dom prihvatio je zahtjev poslanika Milana Dunovića, Zlatana Begića i Vlatka Glavaša da se po hitnom postupku razmatra Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.

Dunović je kazao da je od izuzetne važnosti da se po hitnom postupku usvoji ova izmjena zakona, koja je vrlo jednostavna.    

Pojasnio je da se radi o tome da je predviđena novčana kazna od 4.000 KM i šest kaznenih bodova u slučaju da vozač koji je pod dejstvom alkohola ili narkotika odbije testiranje.

"Do sada smo imali situaciju da neko ko je konzumirao nedozvoljena sredstva ili alkohol u dozi većoj od dozvoljene, da mu je bilo jeftinije da odbije testiranje, nego da se ustanovi da je pod dejstvom alkohola. Iz tog razloga smo tražili hitnu proceduru", kazao je Dunović.

Dodao je kako misli da će predložena izmjena doprinijeti većoj bezbjednosti na putevima.

Poslanici su glasali o predloženom zakonu, ali je zbog nedostatka entitetske većine, on upućen Kolegiju na usaglašavanje.   

Podržana je poslanička inicijativa Nihada Omerovića kojom se traži od Ministarstva pravde BiH da, u saradnji sa VSTV-om i Nadzornim tijelom za praćenje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, u roku od 30 dana od dana usvajanja inicijative dostavi Predstavničkom domu PSBiH detaljnu analizu provođenja Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Predstavnički dom je usvojio Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2022. godinu.

Usvojeni su i zaključci iz Mišljenja Komisije za finansije i budžet u vezi sa Izvještajima Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2022. godinu, a jedan od zaključaka je da Predstavnički dom prihvata 72 izvještaja finansijske revizije institucija BiH za 2022. godinu.

Između ostalog, usvojen je i Izvještaj - Praćenje realizacije preporuka revizije učinka „Upravljanje procesom realizacije ugovora o javnim nabavkama u institucijama BiH“.

Poslanici su usvojili Izvještaj GREVIO odbora za BiH o zakonodavnim i drugim mjerama preduzetim za provođenje odredbi Konvencije Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulske konvencije) i Preporuke Odbora potpisnica Istanbulske konvencije Vijeća Evrope, kao i zaključke nadležne parlamentarne komisije u vezi sa tim izvještajem.

Usvojena je i poslanička inicijativa Šemsudina Dedića, kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da u što kraćem roku usvoji i dostavi Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu Predsjedništvu BiH, koje će podnijeti Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje.

Predstavnički dom je usvojio i poslaničku inicijativu Nihada Omerovića i Safeta Keše kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da putem Ministarstva finansija i trezora izdvoji sredstva u iznosu od 1.000.000 KM za medicinsku pomoć stanovništvu Gaze, sa posebnim akcentom na djecu Gaze.

Data je saglasnost za ratifikaciju: Ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke, Projekat gradskog prijevoza u Sarajevu i Ugovora o grantu (Projekat Vodovod Visoko) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant od Evropskog zajedničkog fonda za zapadni Balkan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti