Posluju već 30 godina

cargo-partner će udvostručiti kapacitet svog iLogistics centra u Slovačkoj

21.11.2023. 09:54 / Izvor: Akta.ba

cargo-partner posluje u Slovačkoj već 30 godina i jedan je od najuspješnijih pružalaca usluga transporta i logistike u toj zemlji.

U utorak, 14. novembra 2023. godine, međunarodni pružalac usluga transporta i logistike cargo-partner zvanično je započeo izgradnju treće skladišne hale u svom iLogistics centru Dunajská Streda u Slovačkoj. Proširenje će gotovo udvostručiti kapacitet za skladištenje sa trenutnih 27.600 na 50.000 paletnih mjesta. Nakon završetka, cargo-partner će kreirati 60 do 70 dodatnih radnih mjesta u novom objektu.

cargo-partner posluje u Slovačkoj već 30 godina i jedan je od najuspješnijih pružalaca usluga transporta i logistike u toj zemlji. Kompanija je ostvarila promet od gotovo 140 milijuna eura u 2022. godini i trenutno zapošljava više od 200 logističkih stručnjaka u svojim poslovnicama u Bratislavi, Dunajskoj Stredi, Žilini i Košicama.

Povećanje kapaciteta sa 18.200 na 34.300 m²

iLogistics centar u Dunajskoj Stredi radi od 2012. godine, postupno se šireći kako bi udovoljio rastućoj potražnji kupaca za logističkim rješenjima. Prethodno proširenje 2020. godine povećalo je kapacitet skladišta na 18.200 m². Izgradnja treće hale označava četvrtu i posljednju fazu projekta, dovodeći kapacitet skladišnog kompleksa na 34.300 m² na površini od 60.000 m².

Novi skladišni objekt klase A dizajniran je s naglaskom na energetskoj učinkovitosti. Imat će sistem sa 22.400 paletnih mjesta raspoređenih na 14.600 m², kao i strukturalno odvojen prostor od 1.500 m² koji može služiti kao skladište bez prašine ili zona za preradu. Objekat će sadržavati 22 rampe za utovar i dvoje vrata za učinkovit utovar i istovar robe. Planira se instalacija druge KLT perionice.

Direktna veza s terminalom Metrans

Strateški položaj skladišta i direktna veza s intermodalnim terminalom Metrans omogućuju cargo-partneru smanjenje vremena manipulacije za jedan do dva dana, što rezultira značajnim ekološkim i ekonomskim prednostima. "Zahvaljujući našoj vezi s intermodalnim terminalom, možemo istovariti kontejnere koji dolaze vozom iz luka Bremerhaven, Hamburg, Koper, Rotterdam, Trst i Istanbul direktno u naše skladište, eliminirajući potrebu za kamionskim transportom. Naš centar za prijenos tereta ima devet vrata za utovar i istovar kontejnera, kao i posebna vrata za teške i vangabaritne terete", rekao je Tibor Majzún, generalni direktor cargo-partnera u Slovačkoj Republici i regionalni direktor u cargo-partneru za Sjeveroistočnu Europu. Trenutno, cargo-partner je jedina kompanija u Slovačkoj koja pruža ovu uslugu.

Početak operacija je planiran u četvrtom tromjesečju 2024. godine. U prvoj fazi, cargo-partner će zaposliti 20 novih radnika. Nakon potpunog početka rada nove skladišne dvorane, očekuje se povećanje na 60-70 radnih mjesta.

Svečana ceremonija polaganja kamena temeljca za novu skladišnu zgradu

Svečanosti polaganja kamena temeljca prisustvovali su dr. Johannes Wimmer, veleposlanik Austrije u Slovačkoj, Mag. Bettina Trojer, trgovinski savjetnik Austrijskog veleposlanstva i Ing. Alena Blahútová, korporativni direktor za nekretnine ATL Immoinvesta.

Mag. Stefan Krauter, osnivač i izvršni direktor cargo-partnera, naglasio je važnost iLogistics centra: "Naš slovački tim jedan je od najboljih po rezultatu u našoj grupi, i raduje me što su prepoznali i iskoristili potencijal Dunajske Strede kao važnog intermodalnog čvorišta, pretvarajući ga u rastući logistički centar. Sada je to jedno od naših najvažnijih željezničkih čvorišta u Europi, omogućavajući nam isporuku dijelova za automobile vodećim proizvođačima originalnih dijelova u raznim srednjoeuropskim zemljama. Dodatkom treće skladišne zgrade, cargo-partner može dodatno ojačati svoju poziciju kao lidera u industriji."

Naglasak na skladištenju i logistici

iLogistics centar cargo-partnera u Dunajskoj Stredi trenutno ima kapacitet od 27.600 paletnih mjesta na 18.200 m², s više od 11.000 m²  carinskog skladišta. Temeljem višegodišnjeg iskustva u manipulaciji automobilskim i industrijskim komponentama, visokotehnološkim strojevima, kao i vangabaritnim teretima te projektima, tim cargo-partnera pruža raznolike usluge dodane vrijednosti za različite industrije. Osim skladišta u Dunajskoj Stredi, cargo-partner također upravlja drugim skladištem u Bratislavi s kapacitetom od 14.000 paletnih mjesta na 8.200 m².

O cargo-partneru

cargo-partner je pružalac logističkih usluga punog opsega u privatnom vlasništvu koji nudi sveobuhvatan portfolio rješenja za avio, pomorski i cestovni transport te skladištenje. S 40 godina stručnosti u informacijskoj tehnologiji i optimizaciji lanaca snabdijevanja, kompanija kreira usluge prilagođene potrebama širokog spektra industrija kako bi stvorila konkurentne prednosti za svoje klijente širom svijeta. Osnovan 1983. godine, cargo-partner je ostvario promet od preko 2,06 milijardi eura u 2022. godini i trenutno zapošljava više od 4.000 ljudi širom svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti