Sporna lista korisnika

Čavalić uputio inicijativu za izmjene poticaja pri kupovini električnih automobila

21.11.2023. 17:16 / Izvor: Akta.ba
čavalić

Čavalić uputio zastupničku inicijativu za izmjene poticaja pri kupovini električnih automobila u FBiH.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 19. sjednici, održanoj 07.11.2023. godine, donijela je Odluku o izboru korisnika sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2023. godinu – poticaji pri kupovini električnih automobila.

Tim putem su korisnicima odobrena u ukupnom iznosu od 498.000,00 KM u vidu subvencije za kupovinu 89 novih automobila, isključivo na električni pogon, i hibridnih automobila koja posjeduju električni motor i motor sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Referirajući se na predmetnu odluku, Admir Čavalić, zastupnik u Domu Parlamenta Federacije BiH, uputio je danas zastupničku inicijativu za izmjene poticaja pri kupovini električnih automobila u FBiH.

"Ne ulazeći u lična pitanja u vezi samih korisnika, smatram da je ovaj program podrške potrebno mijenjati. Zbog toga sam pripremio zastupničku inicijativu za sjednicu federalnog parlamenta koja će se održati 22.11. ove godine", kaže Čavalić.

Navodi da su moguće dvije izmjene i da se uglavnom odnose na "hibridna vozila".

Pojašnjava da prva izmjena podrazumijeva da se izbriše stavka podrške za hibridna vozila gdje ostaje električni i plug-in pogon.

Druga, alternativna izmjena je da se emisija CO2 ograniči na 100g/km.

Ovim izmjenama, smatra Čavalič, čuva se dati program kojeg Vlada Federacije Bosne i Hercegovine svakako želi zadržati ubuduće, ali se smanjuje broj zloupotreba, te još bitnije, isti fokusira na vozila koja zaista malo zagađuju što je strateški cilj iza čitavog ovog programa.

"Postojećim programom, novcem poreznih obveznika subvencioniramo dosta vozila koja zagađuju više od konvencionalnih.", kaže.

Odluka o dodjeljivanju novca je objavljena u posljednjem izdanju Službenih novina Federacije BiH a kompletan spisak od 89 dobitnika poticaja u prilogu vijesti.

Spisak ie izazvao negodovanje javnosti jer se na njemu nalaze mnoga imena koja se dovode u vezu sa aktuelnim ili ranijim političkim strukturama, pa čak i osobe u srži skandala.

"Lično smatram da su ovi programi trenutno suvišni jer je marginalni doprinos istih minimalan - onaj ko je planirao kupovati ova vozila će ih kupiti svejedno da li dobio subvenciju Vlade FBiH ili ne - međutim, ako već treba da postoje, hajde da ih unaprijedimo.Očekujem podršku pri realizaciji ove inicijative.", zaključio je.

PREUZMI DOKUMENT:
Lista korisnika poticaja

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti