Kontrolisan napitak "Prime", nije pronađen kofein ili L-teanin

22.11.2023. 08:07 / Izvor: Akta.ba
prime

Tokom kontrole hrane inspektori su na tržištu Distrikta u ovoj godini zatekli konditorske proizvode koji su bili pravilno deklarisani.

Inspektorat Brčko distrikta kontrolisao je napitak "Prime" i tokom kontrola nisu pronađeni proizvodi koji u sebi sadrže kofein ili L- teanin čije prisustvo nije dopušteno u bezalkoholnim pićima, rekao je glavni inspektor Inspektorata Brčko distrikta Zoran Gajić.

"Mi nastavljamo sa ovom kontrolama 'Prime' proizvoda sa energetskim dodacima, koji su zabranjeni u Evropskoj uniji, i oni moraju biti pravilno deklarisani", naveo je Gajić.

Tokom kontrole hrane inspektori su na tržištu Distrikta  u ovoj godini zatekli konditorske proizvode koji su bili pravilno deklarisani, ali su promijenili svojstvo u pogledu primjene zbog čega su povučeni iz prometa i vraćeni dobavljaču, a čija ukupna vrijednost je iznosila oko 40 hiljada maraka.

Prema planu, Inspektorat Distrikta Brčko mjesečno vrši oko 20 kontrola hrane i predmeta koji se koriste za proizvodnju hrane.

U tim kontrolama najčešće nepravilnosti koje su nađene tiču se  zaposlenih  koji su u kontaktu sa hranom, a koji nisu imali izvršen sanitarni pregled.

"Inspektori su naložili određene mjere, a izrečene su i tri prekršajna naloga subjektima koji nisu izvršili naložene mjere", rekao je Gajić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti