Stresna faza

Kako se trgovci i pružatelji logističkih usluga nose s izazovima Black Friday-a?

23.11.2023. 09:13 / Izvor: Akta.ba
cargo

Stručnjaci za upravljanje lancem snabdijevanja dijele više informacija o transportu i upravljanju inventarom u ovom posebnom razdoblju.

S dolaskom novembra sve smo više suočeni s stalnim reklamama trgovaca uređaja, odjeće, namještaja, itd. povezane s Black Friday-om, koji ove godine pada 24. novembra. Taj dan se počeo obilježavati ranih 1960-ih u Sjedinjenim Američkim Državama i fiksirao je razdoblje između Dana zahvalnosti (Thanksgiving) i početka velikih priprema za božićne praznike.

Posljednjih godina, Black Friday postao je izuzetno popularan diljem svijeta, a sve više potrošača odlučuje obaviti planirane kupovine u trgovinama ili online tokom razdoblja popusta. Nakon pandemije, online narudžbe porasle su gotovo 69%, dok rast kupovine u fizičkim trgovinama nije bio tako značajan. Još jedan primjetan trend su promotivne kampanje koje traju ne samo jedan dan, već cijelu sedmicu. Informacije o tome kako se trgovci u ovom razdoblju uspijevaju nositi sa dostavom, obradom i povratnom logistikom robe vraćene od strane kupaca, dijele stručnjaci iz cargo-partnera. Koji su to izazovi koje je potrebno prevladati između telefonskog poziva ili narudžbe putem računara i isporuke na vrata kupca?

Prije svega, ključno je dobro planiranje lanca snabdijevanja. Putem dostupnosti i podataka iz prethodnih godina, analize trenutnog tržišta i kupovne moći potrošača, većina trgovaca organizira prijevoz svoje robe već u ljetnim mjesecima – julu i avgustu.

Iz glavnog izvora nabave za potrošače - Kine, najpoželjniji je pomorski transport, koji, unatoč šokovima poput nedostatka kapaciteta, kašnjenja u obradi i zagušenja u lukama prethodnih godina, ostaje najekonomičniji vid transporta. Pod optimalnim okolnostima, roba naručena ljeti već je dostupna i stigla u skladišta trgovaca početkom novembra.

cargo

U praksi, međutim, može doći do kašnjenja u isporuci, neispravnih serija ili pogrešnih artikala poslanih od strane dobavljača. U takvim situacijama često je potrebno ubrzati transport i nadoknaditi izgubljeno vrijeme hitnom dostavom. Tada avio transport može riješiti problem. Usluga je diferencirana u 3 razine prema potrebi trgovca za kratkim vremenom tranzita. Za izuzetno hitne pošiljke, pružalac logističkih usluga cargo-partner razvio je hitnu uslugu s dostavom od 24 do 72 sata nakon zahtjeva, koji se može podnijeti kompaniji u bilo koje doba godine i dana. Express dostava koristi se za vrijedne pošiljke i za visokotehnološke i elektroničke uređaje.

Osim transporta, inventara i obrade narudžbi u skladištima, dostava i obrada robe vraćene od strane kupaca također su izazov. 

Nakon obrade u skladištu, proces ide kroz dostavu do krajnjeg kupca ili trgovine maloprodaje. To je još jedna stresna faza u kretanju svakog proizvoda koji će se prodavati tokom Black Friday-a. Za konačnu dostavu uzimaju se u obzir faktori poput povećanog prometa u gradovima, posebno oko komercijalnih objekata, dostupnost prijevoznih sredstava i njihov kapacitet  obzirom na povećani volumenom robe. 

Čak i nakon što prime robu od kupca, logistički izazovi nisu gotovi. Značajan broj korisnika odustane od ponekad spontane odluke o kupovini i odluči ih vratiti u određenom roku. Kako bi olakšale ovaj proces kako za kupca tako i za trgovca, logističke kompanije nude uslugu tzv. "povratne logistike" - to je transport, inspekcija i ponovno fakturisanje predmeta koje su kupci vratili.

Naveli smo različite faktore koji utječu na lanac snabdijevanja tokom Black Friday-a. Sve više kompanija prilagođava procese i povećava svoje resurse korištenjem digitalnih tehnologija. Na taj način uspijevaju ponuditi obilan izbor i brzu dostavu čak i tokom izuzetno prometnog Black Friday-a, što im donosi konkurentsku prednost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti