SVEČANI PROGRAM

Općina Novi Grad sa više od 200 djece svečano obilježila Dan državnosti BiH

26.11.2023. 11:02 / Izvor: Akta.ba
novi grad

Općina Novi Grad Sarajevo organizirala je svečani program, uz prisustvo više od 200 učenika novogradskih osnovnih škola.

Povodom obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Općina Novi Grad Sarajevo organizirala je svečani program, uz prisustvo više od 200 učenika novogradskih osnovnih škola, te članova porodica šehida i poginulih boraca, armijskih generala i komandanata, boraca veterana Armije i MUP-a RBiH, ratnih vojnih invalida, predstavnika akademskog, kulturnog, javnog i političkog života, te građana.

Kako je saopćeno iz općinske press službe, njegujući i podsjećajući na hiljadugodišnje postojanje naše domovine, na njene vrijednosti, 25. novembar proslavljen je upravo sa onima, mladima, koji treba da nastave da je čuvaju i grade, kako bi ona bila još ljepša i bolja za življenje svih njenih građana.

Prvi dio pograma je održan simbolično u parku “Bosanski stećak i zastava” kojeg je Općina otvorila prije tri godine na Dan državnosti, a gdje je održan program uz defile učenika novogradskih osnovnih škola i čas historije.

Nakon toga, upriličeno je polaganje cvijeća i odavanje počasti borcima i šehidima na Centralnom spomen – obilježju ispred zgrade Općine Novi Grad, onima koji su svoje živote dali da bismo mi danas živjeli u slobodnoj zemlji i obilježavali ovakve i slične datume.

Centralni dio programa obilježavanja Dana državnosti naše domovine održan je u multimedijalnoj sali Općine, uz kulturno-zabavni program na kojem su nastupili horovi osnovnih škola “Mehmedalija Mak Dizdar”, “Ćamil Sijarić” i “Skender Kulenović”, te učenici Srednje muzičke škole Sarajevo, u pratnji prof. Admira Kusture, kao i učenik Pete gimnazije Amin Osmanović.

dan državnosti

 

Prisutnima su se obratili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i prof. dr. Enver Imamović.

Načelnik Efendić čestitao je Dan državnosti Bosne i Hercegovine svim građanima, kao i prisutnim gostima, kazavši da je ovo jedan od najvećih i najznačajnijih praznika za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

"Od srca vam želim dobrodošlicu na ovu našu prelijepu manifestaciju. Moram vam reći da cijenim sve umjetnike i njihov rad, ali nekako, mome srcu su jako bliska ova djeca, koja nam na svoj način pričaju priču o ljubavi prema domovini Bosni i Hercegovini. Ja jednostavno u tome uživam, a vjerujem i svi vi ostali. Zbog toga iskreno hvala što ste došli danas da njih malo više gledamo i slušamo i da zajedno sa njima razvijamo našu ljubav prema domovini BiH koja ima i svoju historiju i svoju sadašnjost i svoju budućnost, i ja sam siguran što je mi više budemo voljeli, teže će biti svima onima koji joj ne žele dobro, njih je bilo uvijek, ali ih je nadživjela kako nam reče dječak u prethodnoj interpretaciji. Iako je negiraju i kažu da je nema, a kako se može napadati ono čega nema, nje hvala Bogu ima i bit će je, neka nam je sretna vesela i uspješna u budućnosti Bosna i Hercegovina, mi ćemo se truditi da učinimo što više za nju, a tako i za sve nas koji u njoj živimo", rekao je načelnik Efendić.

Prof.dr. Enver Imamović čestitao je također prisutnima veliki praznik Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

"To govorim s razlogom, jer je riječ o najvažnijem datumu za svaku zemlju, a kada se govori o državnosti i kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, posebno treba naglasiti da se u posljednjem i bivšim ratovima ginulo, prolijevala se krv za državu Bosnu i Hercegovinu. Ovom prilikom pozdravljam posebno naše borce, gazije koji su se borili, davali svoje živote i na koncu izvojevali pobjedu. Ovdje među prisutnima vidim naše komadante gazije, posebno pozdravljam i njih. Vidjeli ste ovu mladost, koja je nastupila u programu i zaista je to ponos naš, jer uvijek država ostaje na mladosti i uvijek su u svim državama svijeta revolucije vršili mladi. Kada o tome govorimo i ako se osvrnemo na stotine godina unazad, vjerujte nema mjesta u BiH, gdje se zakopa rupa za voćku, bunar, temelje, a da se ne naiđe na garevinu od požara, na kosti onih koji su ginuli zato što žive u Bosni, zato što su se borili za Bosnu u proteklim vremenima. Govoriti o državnosti naše zemlje znači zadrijeti u prošlost ne stotinu, nego hiljadu godina. Ovdje je začet početak stvaranja državnosti, na tlu Bosne i Hercegovine. Jedno pleme je upravo živjelo na području gornje Neretve, prije 3.500 godina", kazao je prof. dr. Imamović.

Dodao je da je Bosanska država među najstarijim državama Evrope, ako ne i najstarija država i to je nepobitno, jer se dokazalo na osnovu činjenica i dokumenata. Dakle, mi pratimo kroz dokumente našu državu negdje do konca osmoga stoljeća, i ta država, srednjovjekovna Bosanska država koja je značila Evropi kao danas Francuska i Engleska, je trajala 600, 700 godina i bila je među najrazvijenijim, ekonomski i kulturno u Evropi, što se malo zna.

"Bosanski čovjek je vrijedan, voli svoju zemlju, a bosanska zemlja je bogata prirodnim resursima i to je naša budućnost koja nas čeka. Sa ovakom mladošću je naša budućnost i vjerujem u našu Bosu, ne bojimo se nikoga, što su dokazali naši boric iz prošlog rata", kazao je na kraju svoga izlaganja prof. dr. Imamović, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti