Društveno odgovorne politike

cargo-partner se pridružuje UN Global Compact inicijativi

28.11.2023. 08:47 / Izvor: Akta.ba
cargo poslovanje

Nastoje poticati kompanije širom svijeta da usvoje i izvještavaju o održivim i društveno odgovornim politikama.

Međunarodni pružalac transporta i logistike postao je član UN Global Compact-a, inicijative Ujedinjenih Nacija koja nastoji poticati kompanije širom svijeta da usvoje i izvještavaju o održivim i društveno odgovornim politikama.

U godini 40. obljetnice cargo-partnera, globalni pružalac transporta i info-logistike službeno se pridružio United Nations Global Compact-u, najvećoj korporativnoj inicijativi održivosti na svijetu. "Naša 40-godišnja priča nije samo svjedočanstvo našeg rasta, već i trajne predanosti prema okolišu i društvenoj odgovornosti", rekao je Stefan Krauter, osnivač i CEO cargo-partnera. "Pridruživanjem UN Global Compact-u potvrđujemo našu predanost promicanju održivosti u sektoru logistike, provođenju odgovornih poslovnih praksi i doprinosu globalnoj održivoj budućnosti."

UN Global Compact je dobrovoljna inicijativa koja ima za cilj poticati kompanije da usklade svoje strategije i operacije s univerzalnim načelima ljudskih prava, rada, okoliša i borbe protiv korupcije, te poduzimanju akcija koje promiču društvene ciljeve. Inicijativa je službeno pokrenuta 2000. godine i trenutno ima 13.000 korporativnih sudionika i drugih dionika u više od 170 zemalja. Sudionici su obavezni  redovno izvještavati o poduzetim aktivnostima te se potiču na vođenje promjena kroz inovativna rješenja i partnerstva.

Činjenje održivosti prioritetom

cargo-partner je pionir u usvajanju ekološki prihvatljivih alternativa i postavljanju ambicioznih ciljeva redukcije emisije CO2a kako bi minimizirao svoj ugljični otisak. iLogistics Center cargo-partnera blizu bečkog aerodroma, otvoren 2018. godine i izgrađen uz nagrađivanu drvenu arhitekturu, predstavlja predanost kompanije ka održivosti. Rastući broj fotonaponskih instalacija na lokacijama cargo-partnera diljem svijeta doprinosi naporima pružaoca logistike u korištenju obnovljive energije. Osim toga, kompanija aktivno podržava razvoj aviona s učinkovitom potrošnjom goriva, električnih kamiona i mnogih drugih projekata usmjerenih na promicanje prijelaza na održive tehnologije transporta i logistike diljem svijeta.

cargo

Standardizirani procesi, pojednostavljena saradnja

cargo-partner posjeduje certifikate ISO 14001 u više zemalja, odražavajući visoke standarde upravljanja okolišem, dok su brojne  aktivnosti na digitalizaciji poslovanja  dovele do značajnog smanjenja angažmana i potrošnje resursa. Strogi procesi osiguranja kvaliteta kompanije garantiraju saradnju samo s prijevoznicima koji zadovoljavaju najviše standarde u tehnologijama ekološki prihvatljivog transporta. Nadalje, cargo-partner aktivno pomaže svojim klijentima u praćenju i smanjenju njihova ugljičnog otiska, podržavajući ih u postizanju njihovih ciljeva održivosti.

"Globalna klimatska kriza jedan je od najvažnijih izazova našeg vremena, a naša predanost održivosti ostaje nepromijenjena. Nastavit ćemo minimizirati svoj utjecaj na okoliš i podržavati sve sudionike u činjenju njihovih operacija održivijima. Zajedno gradimo bolji svijet za sadašnje i buduće generacije", dodao je Stefan Krauter.

O cargo-partneru

cargo-partner je pružalac logističkih usluga punog opsega u privatnom vlasništvu koji nudi sveobuhvatan portfolio rješenja za avio, pomorski i cestovni transport te skladištenje. S 40 godina stručnosti u informacijskoj tehnologiji i optimizaciji lanaca snabdijevanja, kompanija kreira usluge prilagođene potrebama širokog spektra industrija kako bi stvorila konkurentne prednosti za svoje klijente širom svijeta. Osnovan 1983. godine, cargo-partner je ostvario promet od preko 2,06 milijardi eura u 2022. godini i trenutno zapošljava više od 4.000 ljudi širom svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti