Vlada utvrdila

Utvrđen Prijedlog strategije razvoja turizma TK za period 2024-2029. godina

29.11.2023. 13:31 / Izvor: Fena
Vlada

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj redovnoj sjednici utvrdila je Prijedlog strategije razvoja turizma tog kantona za period 2024-2029. godina.

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj redovnoj sjednici utvrdila je Prijedlog strategije razvoja turizma tog kantona za period 2024-2029. godina. 

Strategija razvoja turizma TK uvažava prioritete prostornog razvoja kantona i razvojne pravce definirane u Strategiji razvoja tog kantona za period 2021–2027. godina, strateškim dokumentima Federacije BiH i dokumentima relevantnim za proces integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, posebno u dijelu turizma.

"Strategija razvoja turizma uvažava i prioritete i pravce razvoja utvrđene u sektorskim strategijama za oblast turizma izrađenim na nivou lokalnih zajednica TK. Uspješnoj implementaciji Strategije razvoja turizma doprinijet će i implementacija tri strateška projekta kao intervencija najvećeg značaja za ostvarenje strateških ciljeva. Kao strateški projekti navedeni su 'U Tuzli na moru, u Tuzlanskom kantonu na odmoru', 'Zima u Tuzlanskom kantonu' i 'Stazama Bosanskih vladara/Srednjovjekovne i etno ceste TK' uz koje se ravnopravno navodi i 'Konjuh - ekološka oaza' ", izjavio je nakon sjednice ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Denis Bećirović.

Vlada Tk je usvojila Izvještaj o upisu učenika u prvi razred osnovnih i srednjih škola za školsku 2023/24.godinu. U prvi razred osnovne škole u školskoj 2023/'24. godini upisano je 3.555 učenika. U odnosu na prošlogodišnji upis učenika u prve razrede, ovogodišnji upis učenika smanjen je za 80 učenika. U prve razrede paralelnih osnovnih muzičkih i baletske škole ukupno je upisano 215 učenika.

"Istovremeno prošle školske godine deveti razred osnovne škole završilo je 4.007 učenika. U prve razrede srednjih škola u Tuzlanskom kantonu upisano je ukupno 3.808 učenika. U ovoj školskoj godini u tehničke škole je upisano ukupno 1.877 učenika. U odnosu na broj učenika koji je upisan u tehničke škole, u šest srednjih škola koje obrazuju učenike za medicinsku struku upisano je 515 učenika ili 14.08 odsto od ukupnog broja upisanih učenika u prvi razred srednje škole, ili 27,44 odsto od ukupnog broja učenika upisanih u tehničke škole", kaže ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede okončalo je proceduru nabavke protivgradnih sistema, a Vlada TK je danas donijela odluku kojom se ova, stalna sredstva, koja se knjigovodstveno vode na budžetskoj poziciji Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prenose u vlasništvo Općine Čelić, Grada Lukavac i Grada Srebrenik.

Radi se o nabavci ukupno 15 protivgradnih stanica, od čega po šest protivgradnih stanica ukupne vrijednosti 116.942,82 KM, na području gradova Lukavac i Srebrenik, te tri stanice na području općine Čelić u vrijednosti 58.471,41 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti