15 godina cargo-partner-a u BiH

Šume rastu do neba uz cargo-partner

30.11.2023. 11:27 / Izvor: Akta.ba
cargo

Međunarodni pružalac usluga transporta i logistike potvrđuje svoju posvećenost zaštiti okoliša i održivosti putem inovativnih projekata.

Međunarodni pružalac usluga transporta i logistike potvrđuje svoju posvećenost zaštiti okoliša i održivosti putem inovativnih projekata, uključujući podršku inicijativama za sadnju drveća. Ovi napori usmjereni su na smanjenje ugljičnog otiska kompanije i doprinos globalnim inicijativama za pošumljavanje.

Slijedeći svoju sveobuhvatnu ESG strategiju i utjelovljujući svoju osnovnu vrijednost "We Take It Personally", cargo-partner je implementirao strateške mjere za borbu protiv sječe šuma. Osim što je posadio hiljade stabala u "cargo-partner šumi”, kompanija je značajno smanjila potrošnju papira putem digitalizacije i prilagodbe brojnih poslovnih procesa. Na primjer, cargo-partner u Južnoj Koreji smanjio je potrošnju papira za 50% u posljednje tri godine, dok je odjel pomorskog transporta u Mađarskoj smanjio potrošnju papira do 80% u samo jednoj godini.

"Ponosni smo na uticaj koji su imale naše inicijative sadnje drveća, s hiljadama stabala koja doprinose zdravijoj planeti. Naša “cargo-partner šuma” je simbol naše trajne predanosti ka održivosti, te smo i dalje posvećeni pronalaženju novih načina smanjenja našeg ugljičnog otiska", rekao je Stefan Krauter, osnivač i izvršni direktor cargo-partnera.

cargo

U 2021. godini kompanija je predstavila dvije inicijative za ubrzanje svjetskih inicijativa pošumljavanja.

Novi pretraživač za zeleniji svijet

Prva inicijativa, pokrenuta u januaru 2021., uključivala je prelaz na održivu platformu internet pretraživača po imenu Ecosia. Ovaj jednostavan, ali značajan prijelaz usmjerava 80% prihoda od oglašavanja prema podršci projektima sadnje drveća.

cargo

Spajanje brige za korisnike i održivosti

Iste godine, cargo-partner je proveo sveobuhvatno istraživanje zadovoljstva korisnika svojim internet rješenjima. Kao poticaj, kompanija se obavezala posaditi drvo za svaku internet pretragu u saradnji s Ecologi, platformom za klimatske akcije. "cargo-partner šuma" brzo je narasla na više od 1.000 stabala.

Proslava 40 godina sa fokusom na ekologiju

U septembru 2023. godine, cargo-partner Austrija organizirao je proslavu za klijente u čast svoje 40. godišnjice. Događaj je također uključivao rulet stol posvećen ekologiji. Prihodi od događaja rezultirali su sadnjom više od 2.400 stabala u saradnji sa Ecologi, dodatno proširujući „cargo-partner šumu“.

Sadnja stabala u Botaničkom vrtu Sofije

U maju 2023. godine, više od 20 volontera iz cargo-partner-a Bugarska učestvovalo je u sadnji gotovo 100 sadnica voćki u Botaničkom vrtu Sofije, jednom od najvećih na Balkanu. Glavni motiv kolega iz Bugarske karakterizirala je predanost zaštiti okoliša i sudjelovanje u zajednici.

Sadnja 15 stabala za 15 godina cargo-partner-a u Bosni i Hercegovini

Povodom 15 godina rada u Bosni i Hercegovini, cargo-partner Sarajevo pokrenuo je projekat sadnje drveća. Posađeno je petnaest stabala lipe, simbolizirajući svaku godinu prisutnosti kompanije u zemlji. Cilj inicijative je doprinijeti zdravijoj i održivijoj budućnosti pružajući koristi poput hlada, poboljšane kvalitete zraka te pozitivnog utjecaja na ublažavanje klimatskih promjena. Ovo nije prva aktivnost takve vrste za naše kolege iz Sarajeva, oni su 2020. godine organizovali akciju pošumljavanja na lokalitetu Grdonj, izletištu na padinskom dijelu Sarajeva. U ovoj akciji je zasađeno 300 sadnica smrče.

cargo

Čišći zrak za svjetliju budućnost

Danas, “cargo-partner šuma” dom je za više od 3.500 stabala. Budući da svako stablo apsorbira prosječno najmanje 10 kg CO₂ godišnje, to znači da je cargo-partner šuma pomogla ukloniti 35.000 kg - ili 35 metričkih tona - CO₂ iz zraka. Dok cargo-partner nastavlja uvoditi inovacije u logističkoj industriji, ekološke inicijative kompanije pokazuju jasan put prema zelenijoj i održivijoj budućnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti