Okončan sudski spor

Naknade za eksploataciju vode: Kompaniji Coca-Cola "oprošteno" više od 300.000 KM

30.11.2023. 12:36 / Izvor: Akta.ba
coca cola

Sudski spor Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Sarajevo i kompanije Coca-Cola HBC okončan je sudskom nagodbom u korist preduzeća na iznos 358.738 KM.

Sudski spor Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Sarajevo i kompanije Coca-Cola HBC okončan je sudskom nagodbom u korist preduzeća na iznos 358.738 KM, potvrđeno je za Akta.ba iz VIK-a.

Ova je firma je godinama bila na sudu sa Kantonom Sarajevo i to zbog neplaćanja koncesione naknade. Ukupan dug po tužbi zbog neplaćanja naknade za eksploatisanu vodu iznosio je 674.203,80 KM, što znači da je sudskom nagodbom dug smanjen i budžet Kantona Sarajevo oštećen za više od 300.000 KM.

PRAVOBRANILAŠTVO​ UKAZIVALO NA POSLJEDICE PO BUDŽET

Parnice u vezi sa potraživanjima na ime ekspolatacije građevinskog kamena i eksploatacije vode pred Općinskim i Kantonalnim sudom u Sarajevu vodi Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo.

Pravobranilaštvo Kanton Sarajevo tužilo je Coca-Colu i to za iznos od 358.557 KM. Navodi se da je presudom Vrhovnog suda FBiH odbijena revizija tužene strane.

U većini predmeta ove vrste pravni osnov za utuženje je bila Odluka o naknadi za eksploataciju vode na području Kantona Sarajevo koja je početkom 2018. godine stavljena van snage. Dakle, riječ je o koncesionarima sa kojima koncesor nije imao zaključen ugovor. 

Prema izvještaju Pravobranilaštva KS u 2022. godini pravosnažno su okončane 432 parnice i to: 68 sa pozitivnim ishodom, 336 parnica sa negativnim ishodom i 28 parnica okončane su na drugi način. Razlozi negativnih ishoda parnica iz radnih odnosa su identični za sve vrste potraživanja razlika plaća u prethodnom periodu. Neusklađenost propisa, tačnije smanjenja plaća suprotno imperativnim zakonskim propisima, dovela su do negativnih posljedica u vidu gubljenja parnica. 

"Važno je istaći da su gubici uvećani za troškove sudskog postupka, nalaze vještaka u postupcima i zakonske zatezne kamate. Na naprijed navedene posljedice i negativne ishode po budžet Kantona Sarajevo, Pravobranilaštvo je ukazivalo više puta", navodi se u izvještaju.

OBNOVLJENA KONCESIJA

Podsjetimo, u julu ove godine je kompaniji Coca-Cola HBC B-H produžena je koncesija za korištenje pitke vode u Hadžićima. U Ministarstvu privrede KS smatraju da im je u interesu da se kompanijama kao što je Coca-Cola HBC B-H Sarajevo maksimalno olakša poslovanje, te su dugovanja po osnovu prethodne koncesije stavljena po strani.

"Obnavljanje navedenog Ugovora predstavlja jedan vid poticaja investicijama kojima se ostvaruje ekonomski rast, omogućavaju se dodatna sredstva putem naplate naknade za koncesiju, a time i povećanje prihoda, kako kroz poreze tako i putem drugih javnih prihoda", istaknuto je tokom potpisivanja ugovora.

Obnovljenim ugovorom na period od pet godina Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo ostvarila je pravo korištenja pitke podzemne vode u obimu od dvanaest litara u sekundi, odnosno u obimu od 378.683,42 m³ na godišnjem nivou, iz bunara koji se nalazi u proizvodnom krugu ove kompanije.

Iz Vlade KS nije saopćeno pod kojim uslovima su sa Coca Colom i ostalima potpisali koncesione ugovore o korištenju vode za piće.

Pitka podzemna voda iz ovog bunara koristit će se za proizvodnju bezalkoholnih pića i osvježavajućih napitaka, proizvodnju pitke vode obogaćene mineralima-stolne mineralne vode i za tehnološke potrebe.

E.S./S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti