Snabdijevanja Goražda pitkom vodom

Ćulov: Idejnim projektom utvrditi mogućnost iskorištenja vode s gradilišta tunela Hranjen

30.11.2023. 14:52 / Izvor: Fena
hranjen

Predstojeće analize i istraživanja dat će odgovore za realizaciju izrade cjevovoda i snabdijevanje Goražda pitkom vodom iz tunela Hranjen.

Premijer Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Edin Ćulov posjetio je gradilište tunela "Hranjen“ na trasi buduće brze ceste Goražde-Sarajevo, kako bi s eminentnim stručnjacima sagledao stanje te mogućnosti iskorištavanja vode s ovog lokaliteta za potrebe vodosnabdijevanja Goražda.

Ćulov je naglasio da se na tome već izvjesno vrijeme intezivno radi, da su definirana nalazišta, te da je u toku izrada idejnog projekta koji će pokazati mogućnosti i u konačnici ekonomsku opravdanost.

"Zasad znamo da je voda kvalitetom besprijekorna te da je i u najsušnijem periodu ima dovoljno za potrebe vodosnabdijevanja grada, a pretpostavlja se da je Čemernica. Tunel nažalost ide negdje u dužini od 1200 metara preko tog vodotoka. Ispod samog tunela se nalaze ogromne kaverne pune vode, ronioci su dolazili i dubina jedne je 28 metara. Mi nećemo koristiti vodu koja se nalazi u kavernama, nego svu vodu koja se nalazi u tunelu iznad asfaltne trake", precizirao je Ćulov.

Po njegovim riječima, predstojeće analize i istraživanja dat će odgovore o kakvom resursu se radi te potrebama za realizaciju izrade cjevovoda i mogućnostima snabdijevanja Goražda pitkom vodom iz tunela Hranjen.

"Sve je izvjesnije da će ta voda doći s dolaskom tunela, mi smo intenzivirali radove, oni će u januaru biti intenzivirani sa novim tenderom od 123 miliona i od tada će se početi kopati iz pravca Hrenovice. Sada se samo kopa od pravca Goražda, a iskopano je oko 2100 metara s južne strane, ne kopa se sa sjeverne strane od kada je nađena voda. Gore je ukupno iskopano 817 metara i urađene su završne obloge, ima još dvije sedmice maksimalno da se urade kompletni građevinski radovi na sjevernoj strani tunela", naveo je Ćulov.

Napomenuo je da će se izradom idejnog projekta odnosno projektnog zadatka za hidrološke podloge te o ekonomskoj opravdanosti, preći na glavni projekat.

"On je puno ozbiljniji i trebat će nam više novca, međutim  njime će se sve definisati. Aplicirali smo kod Fonda za okoliš na osnovu nalazišta koje imamo sa oko 100 000 KM i nadam se da će biti dovoljno.",kazao je premijer BPK Goražde.

Prema preliminarnim rezultatima, za investiciju vodovoda iz tunela do Goražda potrebno je oko tri miliona KM.

Idejno rješenje trebalo bi biti spremno za desetak dana, nakon čega će Vlada BPK razmotriti procedure oko objave tendera za glavni projekat.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti