Bećirović i Cvijanović s Edtstadler

Austrija jedan od najvećih i najznačajnijih trgovačkih i investicionih partnera u BiH

01.12.2023. 08:21 / Izvor: Akta.ba
austrija

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost Austriji na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željka Cvijanović primili su saveznu ministricu Republike Austrije za EU i ustavna pitanja Karolinu Edtstadler.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost Austriji na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu i u dodjeljivanju kandidatskog statusa za članstvo u EU, kao i snažnom zalaganju za mogućnost otvaranja pregovora s EU.

Naglasili su posvećenost ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i reformskim procesima ka evropskom putu zemlje.

Razgovarano je o daljem unapređenju veoma dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Austrije, posebno ekonomske i trgovinske saradnje.

Istaknuto je da je na ekonomskom planu Austrija jedan od najvećih i najznačajnijih trgovačkih, i investicionih partnera u Bosni i Hercegovini i izraženo je uvjerenje da će ekonomska saradnja biti i dalje unapređivana.  

Razgovarano je o daljem sporazumnom reguliranju bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Istaknuta je opredijeljenost za jačanje regionalne saradnje i učešće u regionalnim inicijativama.

U tom smislu austrijska ministrica je izrazila očekivanje da će BiH biti aktivno uključena u koordinaciju prioriteta i programa predsjedavanja Strategijom EU za dunavsku regiju EUSDR, shvaćajući to kao način podrške integracionim procesima Bosne i Hercegovine, jer BiH od Austrije preuzima predsjedavanje u maju 2025. godine.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su Austriji na sveukupnoj bilateralnoj i multilateralnoj pomoći koju kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini.

Sastanku je, u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, prisustvovao savjetnik Vanja Filipović - saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti