Manifestacije XII. Dani masline

Još jednom potvrđena kvaliteta hercegovačkog maslinovog ulja, sljedeći korak brendiranje

01.12.2023. 14:09 / Izvor: Fena
maslinovo ulje

U Mostaru je uz petak održan završni skup manifestacije XII. Dani masline i maslinovih ulja.

U Mostaru je uz petak održan završni skup manifestacije XII. dani masline i maslinovih ulja koja je, prema riječima ravnatelja Federalnog agromediteranskog zavoda Marka Ivankovića, još jednom pokazala visoku kvalitetu maslinovog ulja proizvedenog u Hercegovini.

U okviru manifestacije održana su stručna predavanja te su dodijeljene zlatne, srebrne te brončane plakete proizvođače ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

"Što se tiče kvalitete napredujemo svake godine, a to je vidljivo u dokazima iz naših laboratorija. Imali smo 163 uzorka gdje su dva u kategoriji djevičansko, a ostali su u kategoriji ekstra djevičansko maslinovo ulje. Tu su sad male nijanse između zlata, srebra i bronce. To je kvaliteta koja nas raduje", smatra on.

Kako je ravnatelj naveo, već petu godinu su ispitivali i ljekovita svojstva hercegovačkih maslinovih ulja.

"To naš laboratorij uspješno radi po Uredbi Europske komisije iz 2012. godine. Dokazali smo tvrdnju koju traži Uredba, ove godine za 99 uzoraka od 163. Dakle, otprilike 60 posto zadovoljava tvrdnju i to je pomak što se tiče kvalitete", naglasio je on.

Ivanković dodaje da i stručne radionice upravo služe za edukaciju proizvođača, da se pojasni kakva maslina nije dobra za preradu te da od vremena berbe do vremena prerade treba proći što je kraće moguće vremena, a najidealnije sat vremena. Osvrnuvši se na ovogodišnji urod, Ivanković je rekao da je prema podacima iz uljare u primorskom dijelu urod veći za 30 posto, dok je sjevernije manji za 30 posto.

Hercegovačka udruga uljara i maslinara (HUUM) predala je zahtjev za dobivanje oznake izvornosti, a taj proces prati i sufinancira program UNDP-EU4Agri. Također, brendiranje pod imenom ''zlatne kapi Hercegovine'' zadatak je za 2024. godinu.

Iako je hercegovačko ekstra djevičansko maslinovo ulje već prepoznato, šef odjela za kvalitetu i certifikaciju proizvoda u Agenciji za sigurnost hrane BiH Dragan Brenjo smatra da bi oznaka izvornosti dala dodatnu garanciju potrošačima na udaljenijim područjima.

"To je na neki način garancija da maslinovo ulje nosi odlike karakteristika Hercegovine, da je unijelo u sebe ljudski faktor i klimu i da je prošlo određene kontrole. To je garancija da je riječ o premium proizvodu, koji ne može konkurirati najnižim cijenama, ali konkurira svojom kvalitetom", pojasnio je Brenjo.

Na kraju je izrazio optimizam da će se stroge procedure Europske unije ispuniti i da će ta oznaka olakšati proizvođačima, ali jednako tako i potrošačima.

Inače, ekstra djevičanska maslinova ulja Hercegovine dobivaju zlatne medalje na svim domaćim i inozemnim natjecanjima. Tako su i prošle godine proizvođači dobili zlaznu medalju na prestižnom svjetskom natjecanju u New Yorku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti