Sajam inovatora i investitora

Zanimljive inovacije predstavljene u Domu omladine: Od robotske ruke do autopilota

02.12.2023. 08:51 / Izvor: Glas Srpske
Sajam

Foto: Glas Srpske

Zanimljive inovacije u petak predstavljene u Domu omladine.

Zanimljive inovacije, koje su u petak predstavljene u Domu omladine, oduševile su ljubitelje novih tehnologija i druge posjetioce Sajma inovatora i investitora.

Ovaj nesvakidašnji događaj prvi put je okupio više od 60 inovatora, ali i 70 investitora. Jedan od inovatora je i Nikola Kukrić iz Istočnog Sarajeva koji je zajedno sa studentima Elektrotehničkog fakulteta u ovom gradu napravio sistem za upravljanje mikroklimom u plastenicima.

"Ovaj sistem prati parametre koji su bitni za uzgoj biljaka, ali pored toga imamo i uređaj za mjerenje kvaliteta vazduha", rekao je Kukrić i dodao da su napravili prvu domaću platformu “vazduh.net” na kojoj građani mogu da prate kvalitet vazduha u svom gradu.

Kako je rekao, podaci koji se skladište u njihovom sistemu dostupni su za mnoga naučna istraživanja.

Njegov kolega inovator Stojan Đakić na sajmu je predstavio energetski dupli krov, koji kupi sunčevu energiju tokom ljeta.

"S obzirom na to da ljetni period obiluje toplotom i sunčanim danima, možemo dobiti 200 kilovata energije koja može biti dovoljna za grijanje bazena, škola, vrtića. Tačnije, gdje god se koristi voda u nekim većim količinama, ovaj sistem ima smisao", rekao je Đakić.

Objasnio je da voda pokupi toplotu, a donji sloj krova, odnosno crijep preko kojeg ide lim, ostaje hladan i ne zagrijava kuću, pa klime i nisu potrebne.

"Ovaj sistem sam prvo isprobao na svojoj kući kada sam tražio majstora da mi prekrije krov limom", kazao je Đakić.

Učenik Tehničke škole Nikola Kajtez predstavio se izumom robotska ruka, koja se može koristiti u raznim oblastima, od prehrambene do industrije automobila. Ideju uvođenja autopilota u sistem gradskog prevoza predstavio je Vukota Dakić iz Prnjavora.

"To nije neka inovacija, ali se i dalje ne vidi na našim prostorima. Da bi se dobila efikasnija gradska vožnja, trebalo bi da se implementira autopilot koji bi vozio po jednoj ruti od tačke A do tačke B i stajao na stanicama između kako bi to sve išlo brže", kazao je Dakić.

Sajam inovatora i investitora bio je odlična prilika da inovatori svoje ideje, proizvode ili usluge predstave široj publici, ali i da se povežu sa potencijalnim partnerima, klijentima i distributerima.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je istakao da je suština ovog događaja da se probudi kreativnost i inovativnost.

"Važno je uvijek vjerovati u sebe, jer dobre ideje će prije ili kasnije naći svoj put. Kroz ovaj sajam željeli smo da izgradimo funkcionalan sistem u kojem ćemo uvezati inovatore, investitore, ali i relevantne institucije kako bi dobre ideje što brže našle put do realizacije", rekao je on.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić istakao je da je ovaj sajam važan za Banjaluku. Sajam je organizovala Gradska razvojna agencija u saradnji sa Udruženjem inovatora Banjaluka, a gradska administracija je pružila podršku.

Investitori

Direktor Gradske razvojne agencije Neven Stanić naglasio je da ga raduje što su inovatori dobili priliku da prezentuju svoj rad i ideje, ali i da se na ovaj način povežu sa potencijalnim investitorima kako bi svoje ideje komercijalizovali.

"Raduje me što imamo dosta zainteresovanih investitora, ali podržale su nas i sve relevantne institucije koje smo pozvali. Nadam se da će ovaj sajam postati i tradicija", rekao je Stanić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti