Jedna od najvažnijih grana privrede

Mujkić: Drvni sektor i šumarstvo zaslužuju bolju poziciju u okviru nacionalne ekonomije

02.12.2023. 11:00 / Izvor: Fena
Dinko Mujkić

Predsjednik Drvnog klastera BiH “Namještaj i drvo” Dinko Mujkić izjavio je da drvni sektor i šumarstvo zaslužuju bolju poziciju.

Predsjednik Drvnog klastera BiH “Namještaj i drvo” Dinko Mujkić izjavio je da drvni sektor i šumarstvo zaslužuju bolju poziciju u okviru nacionalne ekonomije, te da je neophodno raditi na promociji strategija zasnovanih na kreiranju proizvoda visoke dodane vrijednosti, odnosno brendova.   

"Drvna industrija BiH je jedna od najvažnijih grana privrede i prema nezvaničnim podacima zapošljava više od 25.000 radnika, a potrebno ih je još. Proizvodi se širok asortiman proizvoda od ploča, podnih obloga, namještaja i ostalih proizvoda, a više od 1.500 registrovanih kompanija su većinom izvozno orijentisane. Ova industrija ostvaruje suficit u međunarodnoj razmjeni i pored metalske već tradicionalno predstavlja stub domaće privrede", kazao je Mujkić za Fenu. 

Na važnost drvnog sektora ukazano je nedavno u Sarajevu tokom konferencije “Sarajevo Wood Days 5” koja je u organizaciji Drvnog klastera BiH “Namještaj i drvo” okupila učesnike iz BiH i nekoliko evropskih zemalja: Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Austrije i Njemačke.

"Organizacijom ovakvih konferencija, koje će biti nastavljene i u narednom periodu, nastoji se prebroditi i trenutna situacija sa recesijom koja pogađa zemlje zapadne Evrope, naročito Njemačke, na koje dobrim dijelom većina naših proizvođača izvozi. Prvi znaci oporavka već su vidljivi o čemu govore i statistički podaci, a traže se i alternativna tržišta koja su manje pogođena recesijom u ovom sektoru. Pomalo se vraćaju stare i dolazi do novih narudžbi, a također se koristi prilika tzv. pregrupisanja lanaca dobavljača u prerađivačkoj industriji gdje se glavni dizajnerski brendovi, kada je riječ o namještaju, okreću podizvođačima i dobavljačima bližim Evropi, a to je zapadni Balkan i BiH", dodao je Mujkić.

Podsjetio je da je na konferenciji diskutovano o aktuelnim temama iz šumarstva, drvne industrije i proizvodnje namještaja, investicijama u drvnom sektoru, sajmovima, dizajnu, arhitekturi, obnovljivim izvorima energije od drveta – biomasi, a učestvovali su predstavnici javnih preduzeća i kompanija iz oblasti šumarstva, pilanske i drvne industrije, proizvođača pilanskih i tehnologija vezanih za drvnu industriju, predstavnici državnih i finansijskih institucija, komore i udruženja, akademska zajednica, predstavnici lokalnih zajednica, privredna udruženja, asocijacija arhitekata, kompanije i komore iz inostranstva i mnogi drugi.

Mujkić je naveo da zadnjih godina nije prošao ni jedan značajniji sajam namještaja u Evropi, a da bh. kompanije nisu osvajale priznanja i prve nagrade. Tako su jesenas članice drvnog klastera iz Bosne i Hercegovine “Namještaj i drvo” predstavili svoje proizvode na Sajmu namještaja i enterijera “MOW 2023” u izložbenom centru Bad Salzuflen, Njemačka na kome je učestvovalo oko 500 izlagača iz više od 40 zemalja, među kojima su renomirane međunarodne kompanije, dizajneri, arhitekte i stručnjaci.

"Kompanije su ostvarile veliki broj kontakata sa veletrgovcima najviše iz zemalja zapadne Evrope i skandinavskih zemalja. Sajam MOW bio dobra prilika za sve one proizvođače namještaja iz BiH koji imaju izvozne ambicije i spremnost da se dokažu na zahtjevnom svjetskom tržištu. Tada smo izložili veoma interesantne, dizajnirane proizvode namještaja, što su potvrdili i posjetioci,  uglavnom urađene od masiva drveta hrasta i oraha, a zastupljeni su bili i proizvodi od masiva u kombinaciji sa epoxy smolom, kao i podovi izrađeni od hrasta i drugih vrsta drveta. Dogovorene su i određene narudžbe, kao i dalji pregovori", dodao je Mujkić.

Sve to je, kako je naglasio, dokaz da samo kvalitet i ozbiljan pristup poslu pravi ozbiljan brend.

Drvni klaster “Namještaj i drvo” i “Sarajevo Wood Days 5” su podržani dio kroz projekat Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery koji sufinansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a zajednički provode Deutsche Gesellschaft furfür Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ), Međunarodna organizacija rada (ILO) i Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti