DOPIS BORJANI KRIŠTO

Galić: Predsjedništvo BiH nezakonito imenovalo generala u OS BiH

04.12.2023. 08:07 / Izvor: N1
galic

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine brigadir Slaven Galić uputio je predsjedateljici Vijeća ministra BiH Borjani Krišto dopis.

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine brigadir Slaven Galić uputio je predsjedateljici Vijeća ministra BiH Borjani Krišto dopis u kojem, kako je navedeno, "ukazuje na drastično kršenje zakona i procedura propisanih Zakonom o obrani BiH i Zakonom o službi u OS BiH pri imenovanju generala u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine".

Također, u dopisu se navodi kako je "nezakonito provedeno i smjenjivanje i penzionisanog general bojnika Marka Stojčića sa dužnosti Zapovjednika zapovjedništva za podršku OS BiH jer to učinjeno bez prijedloga ministra odbrane".

Galić je, između ostalog, pozvao Tužilaštvo BiH da utvrdi na koji način se ime ‘kandidata’ za visoku poziciju pojavilo pred Predsjedništvom BiH "ako nije dostavljeno od zakonskog predlagača, ministra odbrane BiH".

"Kršenje odredbi članaka Zakona o odbrani BiH i Zakona o službi u OS BiH oko imenovanja, smjenjivanja i penzionisanja generala u OS BiH od Predsjedništva BiH bez prijedloga ministra odbrane samo da bi se uvažili lični interesi pojedinih članova Predsjedništva, a koji su na štetu hrvatskog naroda dovodi u pitanje i primjenu odredbi članka 84. (Aktivnosti za prijem u NATO) Zakona o odbrani BiH koji nalaže aktivnosti svih nivoa vlasti za prijem BiH u NATO", navedeno je u zaključku dopisa upućenog Borjani krišto.

Navedeno je i kako će posljednja prepreka da “nezakonita Odluka Predsjedništva BiH bude nepotvrđena” biti Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

"Ako izostane glas razuma u Predstavničkom domu, preostaje Dom naroda. I na kraju, kršenje odredbi Zakona je kazneno djelo, podliježe kaznenoj odgovornosti te je poziv Tužilaštvu Bosne i Hercegovine da formira predmet i utvrdi kako i na koji način se ime predsjedničkog kandidata pojavilo pred Predsjedništvom BiH ako nije dostavljeno od zakonskog predlagača, ministra odbrane", stoji na kraju dopisa zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine, brigadira Slavena Galića.

Podsjećamo, Gojko Knežević je imenovan za načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OSBiH) na sjednici Predsjedništva BiH.

Marko Stojčić i Mirsad Ahmić su zamjenici načelnika Zajedničkog štaba OS BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti