Otvoren i konstruktivan dijalog

Velagić: Financiranje visokoškolskih ustanova i isplata plaća u školama neće biti upitni

04.12.2023. 12:01 / Izvor: Fena
Tomić

U priopćenju se navodi da ovaj sastanak predstavlja otvoren i konstruktivan dijalog.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNK-a Adnan Velagić održao je sastanak s rektoricom Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru Alenom Huseinbegović i rektorom Sveučilišta u Mostaru Zoranom Tomićem.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što su imali priliku razgovarati o narednim aktivnostima i planovima, dodavši da je vrlo dobro upoznat s problematikom s kojom se susreću ove visokoškolske ustanove, priopćeno je iz Ministarstva.

"Naš zajednički cilj je poboljšati rad Univerziteta i Sveučilišta, kao i životni standard zaposlenika. Razumijevanje izazova s kojima se suočavaju i studenti i zaposlenici na akademskom putu ključno je za kreiranje praksi i politika koje će podržati njihov uspjeh, a mi ćemo na tom tragu zajednički djelovati. Ovom prilikom želim kazati da je proračun naše županije stabilan i da financiranje visokoškolskih ustanova, ali i isplata plaća zaposlenicima osnovnih i srednjih škola neće biti upitni, a sve u skladu s kolektivnim ugovorima", kazao je ministar Huseinbegović.

U priopćenju se navodi da ovaj sastanak predstavlja otvoren i konstruktivan dijalog te da je od velikog značaja za poboljšanje kvaliteta visokog obrazovanja.

Rektor Tomić iskazao je zadovoljstvo načinom i pristupom na koji ministar gleda na visoko obrazovanje u HNK-u.

"Razgovarali smo o više pitanja, a dominantno je bilo financijsko pitanje i s te strane dajemo ministru punu podršku da zastupa i nas unutar Vlade. Složili smo se da je visoko obrazovanje važno za ovu županiju, važno je i za društvo i mi se nadamo da ćemo u nekom narednom razdoblju imati što više rezultata u sinergiji Ministarstva te Univerziteta i Sveučilišta", rekao je rektor Tomić.

Rektorica Huseinbegović dodala je da su ministra Velagića, prije svega, upoznali o financijskoj situaciji i životnom standardu zaposlenika, a sve s namjerom da ministar, zajedno s Vladom HNK-a, pronađe dodatna sredstva kako bi se poboljšala financijska situacija na tim visokoškolskim ustanovama.

"Nadam se da smo uspjeli dogovoriti korake koji će trajati duže vremensko razdoblje, ali i da se postupno radi na poboljšanju životnog standarda naših univerzitetskih profesora odnosno nastavnog i nenastavnog osoblja Univerziteta i Sveučilišta", rekla je rektorica Huseinbegović.

Kroz ovakvu suradnju mogu se identificirati inicijative, prijedlozi, kao i problemi, a sve u cilju unapređenja akademskog okruženja, a time se postavlja temelj i za prosperitetnu društvenu zajednicu, zaključeno je u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti