Poboljšanje uslova rada

Povećanje plata: Potpisan kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike KS

04.12.2023. 13:51 / Izvor: Akta.ba
Samostalni sindikat

Novim Kolektivnim ugovorom predviđeno je povećanje plata, poboljšanje uslova rada, osiguranje dodatnih beneficija i prava radnika.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo (KS) Elvis Zornić potpisali su danas u zgradi Vlade KS Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u organima državne službe KS.

Novim Kolektivnim ugovorom predviđeno je povećanje plata, poboljšanje uslova rada, osiguranje dodatnih beneficija i prava radnika, kao i druga važna pitanja koja se tiču radnika u javnom sektoru, uz povećanje osnovice za obračun plate sa 330 na 385.

Taj kolektivni ugovor na najbolji način zadovoljava interese i potrebe radnika u ovom trenutku, ali isto tako uzima u obzir ograničenja i uvjete koje postavlja Vlada KS, što je još jedan dokaz dobrog socijalnog dijaloga koji taj sindikat vodi sa Vladom KS.

Predsjednik Sindikata Elvis Zornić istakao je da se iz godine u godinu poboljšavaju prava radnika u ovoj grani, te da je glavni cilj da se državni službenici i namještenici približe sa primanjima i drugim pravima kolegama iz drugih grana.

Zornić je naglasio da je vlast u Kantonu Sarajevo prepoznala značaj državnih službenika i namještenika, ali ističe potrebu da se u narednom periodu riješe preostali problemi s kojima se državna služba suočava, saopćeno je iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika KS. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti