DA LI ĆE IKO ODGOVARATI

Slučaj otimanja državnog zemljišta u Kreševu stigao do Tužilaštva BiH

05.12.2023. 14:33 / Izvor: zurnal.info
kreševo

Otimanje državnog zemljišta u režiji Stanića i Općine Kreševo prijavljeno je Tužilaštvu BiH.

Uaprilu ove godine pisali smo kako je Općina Kreševo oštetila državu za milionsku sumu jer je dozvolila da parcele u ovoj općini koje su trebale biti uknjižene kao državna imovina postanu vlasništvo NLB banke.

Sve se dogodilo nakon "poslovnih investicija" kompanije Barit, koja na ovoj lokaciji ima tvornicu vapna, a koja je u većinskom vlasništvu Gorana Stanića. 

Ovaj slučaj prijavljen je Tužilaštvu BiH.

"U Tužilaštvu BiH postoji predmet koji se odnosi na navedeni događaj. Nakon što analizira dostavljeni podnesak, postupajući tužilac moći će donijeti odluku o stvarnoj nadležnosti i daljim aktivnostima u predmetu.", rečeno je portalu Žurnal iz Tužilaštva.

U 2009. u Kreševu je otvorena je tvornica vapna, vlasništvo kompanije BFS.

Osnivač BFS Kreševo je BFS GmbH sa sjedištem u Minhenu.

Direktori BFS GmbH u Njemačkoj su billi Goran Stanić i Sanela Kozadra, prenosi Žurnal.

Nakon otvaranja tvornice, Barit, čiji je vlasnik Goran Stanić, otkupljuje udjele u parcelama na potezu od Rakove Noge do Bjelovića, koje su do tada bile u privatnom vlasništvu, kako bi se proširio put ka tvornici.

Otkupljeno je 12 parcela, nakon čega Općina izgradnju puta proglašava javnim interesom. 

Općina Kreševo trebala je izvlastiti nekretnine od Barita u svoju korist, a Općinski sud u Kiseljaku ove nekretnine upisati u korist državne imovine.

Rješenje je doneseno još 2012. godine.

Jedanaest godina kasnije, parcele nisu uknjižene kao državna imovina a zahtjev nije protokolisan u Sudu u Kiseljaku. 

Kada je otkupio navedene parcele od mještana, Barit ih je iskoristio kao zalog za kredite kod NLB banke, ali ne/poštivanje kreditnih obaveza dovelo je do toga da se NLB banka uknjižila kao vlasnik dvije parcele koje su trebale biti u državnom vlasništvu. 

Vlasništvo NLB Banke d.d., Sarajevo na nekretninama upisano je 7.10.2021. na temelju pravomoćnog Rješenja o dosudi nekretnine u izvršnom postupku.

Rješenje o dosudi je 30.12.2020. godine donio Općinski sud u Kiseljaku. 

Novac za put (milion i 200 hiljada KM) osiguran je od sredstava naplaćenih izdavanjem GSM licence za 2011. godinu, piše Žurnal.

Podsjetimo također da je Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona u aprilu prošle godine podiglo optužnicu protiv Sanele Kozadre kao ovlaštenog lica u BFS-u zbog neovlaštenog skidanja pečata i pokretanja rada kamenoloma a nakon što ga je inspekcija zapečatila zbog zagađivanja okoliša.

Kamenolom uništava okoliš, a BFS ne mari za inspekcijske mjere, prenosi Žurnal. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti