"Turizam povezuje"

Tuzlanski kanton želi biti nosilac aktivnosti umrežavanja svih turističkih dobara u BiH

05.12.2023. 14:40 / Izvor: Fena
turizam

Nakon Sarajeva, Banja Luke i Mostara, i u Tuzli su okupljeni ključni akteri u turističkom sektoru kako bi razmijenili ideje.

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona u saradnji sa USAID-om danas je u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla upriličilo prezentaciju projekta za profesionalno umrežavanje "Turizam povezuje". 

Kantonalni ministar trgovine, turizma i saobraćaja Denis Bećirović je zaželio dobrodošlicu gostima, kako je rekao, u kanton gdje je rođen prvi bosanski kralj. 

"Tuzlanski kanton želi biti nosilac aktivnosti umrežavanja svih turističkih dobara u TK i cijeloj BiH. Cilj nam je da budemo vidljivi na mapi svijeta, da budemo konkuretni i da se povežemo s regionom", rekao je Bećirović. 

Nakon Sarajeva, Banja Luke i Mostara, i u Tuzli su okupljeni ključni akteri u turističkom sektoru kako bi razmijenili ideje, istražili mogućnosti saradnje i stvorili nova uspješna partnerstva. 

"Razgovarat ćemo o inicijativama koje podržava USAID Turizam, poput sticanja prestižnog tedQual certifikata Svjetske turističke organizacije UN-a od strane Univerziteta u Tuzli. Predstavićemo i neke od naših inicijativa za naredni period, uključujući implementaciju modela Hub and Spokes (model primarnih i sekundarnih destinacija) na području Tuzle, te dalju podršku Međunarodnom aerodromu Tuzla u uspostavljanju novih linija", rekao je direktor projekta USAID turizma Feđa Begović. 

U TK su svjesni kako je neophodno ulaganje u infrastrukturu te razvijanje javno-privatnog partnerstva u turizmu. 

"Ovakav vid umrežavanja je ključan za uspjeh turizma Bosne i Hercegovine iz perspektive globalnog svjetskog turističkog tržišta. Cijela BiH, pa i region je jedna turistička mikrodestinacija i neophodno je da sarađujemo i uvezujemo. Zahvaljujem se USAID projektu održivog turizma koji nas je danas okupio ovdje", kazala je pomoćnica ministra za turizam i trgovinu TK Dželmina Huremović. 

Na kraju je uručen certifikat gradonačelniku Srebrenika Adnanu Bijeliću povodom uvrštavanja Starog grada Srebrenika na listu najljepših sela.

"Želimo da Srebrenik bude na turističkim mapama kako TK i BiH. Samo naše apliciranje da Stari Grad Srebrenik bude proglašen za jedno od najljepših sela u BiH je naša intencija da koristimo potencijale", kazao je gradonačelnik Bijelić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti