Trošenje budžetskog novca

Bh. funkcioneri u Brisel poveli "koga su stigli"

06.12.2023. 08:11 / Izvor: Fokus
brisel

U pratnji Borjane Krišto čak 11 osoba.

Na Drugom političkom forumu između EU i BiH, koji se održao u Briselu, prema informacijama do kojih je došao Fokus, bh. funkcioneri su se potrudili da obore sve rekorde kada je riječ o pratnji koju su sa sobom poveli!

Desetine osoba s više nivoa vlasti je putovalo i prisustvovalo ovom foumu koji predstavlja novu političku platformu između EU u BiH na kojoj se trebaju dalje iskristalizirati konkretni zadaci za državu, njene entitete, kantone i Distrikt Brčko kada je riječ o sistemskom radu na njenom putu ka članstvu u EU.

To su premijeri, ministri, poslanici, delegati…

No, pojedini bh. funkcioneri su se potrudili da, ionako ogromnu delegaciju, prošire s nizom osoba koji nisu ni sjedili za stolom tokom razgovora sa EU zvaničnicima.

Naprimjer, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Kako je potvrđeno za Fokus, iz Ureda Borjane Krišto bit čak čak šest osoba, koji su s njom putovali u Brisel, a to su Tonka Krešić- Gagro, Bojana Vujičić, Niko Duvnjak, Mia Dragoje, Adrijana Zarinković, Samir Ćorović, dok su čak četiri osobe iz osiguranja predsjedavajuće Vijeća ministara, a jedna iz protokola.

Ukupno ih je 11 u pratnji Borjane Krišto.

Također, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Stašu Košarca pratile su tri osobe, i to dva savjetnika i član osiguranja.

Iz Parlamentarne skupštine BiH njih čak 28.

To su poslanici i delegati Dragan Čović, Denis Zvizdić, Marinko Čavara, Nikola Špirić, Kemal Ademović, Safet Softić, Čedomir Stojanović, Šerif Špago, Nihad Omerović, Marina Pendeš, Darijana Filipović, Saša Magazinović, Nenad Grković.

Također i rukovodstvo Generalnog sekretarijata PSBiH i to Gordana Živković, Mirza Imamović, Marin Vukoja, te savjetnici i šefovi kabineta poslanika i delegata koji su u rukovodstvu oba doma, zatim prevodilac, osobe iz protokola, te lična osiguranja pojedinih poslanika.

Nabrojane osobe predstavljaju samo dio ogromne delegacije koja je išla u Brisel.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je pred polazak za Fenu "ide nas jako puno".

Ostaje da se vidi da li ova brojnost delegacije BiH predstavlja namjeru da se Briselu signalizira spremnost za nastavak EU integracija, ili je to tek bila samo prilika da se malo ode iz države i vidi puta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti