Obrazovni sistem već godinama ne prati standarde tržišta

06.12.2023. 08:43 / Izvor: Federalna.ba
POSAO

U BiH više od 300 hiljada osoba čeka na zaposlenje.

U BiH više od 300 hiljada osoba čeka na zaposlenje. Razlog tome, smatraju nadležni, jeste neusklađenost obrazovnog sistema sa tržištem rada. U svrhu rješavanja ovog problema, Udruženje poslodavaca FBiH  organizovalo je okrugli sto na kojem se razgovaralo o mogućim rješenjima.

Poslodavci upozoravaju da je potrebna nova strategija odnosa između obrazovanja i tržišta rada. Obrazovni sistem već godinama ne prati standarde tržišta. Da bi problem bio riješen, neophodno je povezati ključne aktere - poslodavce, obrazovanje i tržište rada. Jedno od predloženih rješenja je uvođenje dualnog obrazovanja.

"Dvije-tri su ključne teme. Jedna je unapređenje politika, što skorije donošenje propisa i počinjanje procesa dualnog obrazovanja u privrednim društvima članicama Udruženja poslodavaca FBiH", kazao je Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Ministrica obrazovanja FBiH Jasna Duraković (SDP) istakla je kako potrebno povezati potrebe tržišta rada sa obrazovnim sistemom, za koji je navela da je u cijelosti manjkav:

"Naprosto se u ovom trenutku ne nude funkcionalna znanja niti potrebne vještine".

Pojedine kompanije u saradnji sa nadležnim institucijama već provode praksu koja učenicima daje neophodno znanje u skladu sa potrebama tržišta rada. Nakon završetka, učenici dobijaju mogućnost zaposlenja.

"Ta saradnja se ogleda u tome da učenici dolaze na praksu. Mi dodjeljujemo stipendije za najbolje učenike i posebne nagrade", kazao je Suad Ećo, član Udruženja poslodavaca FBiH.

Nepotpuni statistički podaci problem su ne samo za poslodavce. Naime, broj nezaposlenih registriranih u zavodima za zapošljavanje ne odgovara stvarnom stanju, jer je ogroman broj prijavljenih samo zbog zdravstvenog osiguranja.

"Mi nemamo sada nedostatak kvalifikovanih stručnih radnika. Toga već odavno nema. Mi smo došli u poziciju da mi nemamo fizički broj radnika koji bi zadovoljio naše potrebe", upozorava Mujo Hasić, direktor Variplasta.

Unaprjeđenjem obrazovnog sistema naše zemlje bio bi stvoren osnov za razvoj kompetentnih, ali i motiviranih mladih osoba sposobnih da se prilagode izazovima i potrebama bh. tržišta. U suprotnom, uvozit ćemo radnu snagu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti