GODINU DANA POSLIJE

Poništen sporni tender Općine Novo Sarajevo za nabavku softvera

06.12.2023. 09:44 / Izvor: Akta.ba
NOVO SARAJEVO

Općina Novo Sarajevo poništila je nakon godinu dana sporni tender za nabavku softvera digitalne arhive.

Nakon skoro godinu dana procedure, Općina Novo Sarajevo poništila je sporni tender za nabavku softvera digitalne arhive, digitalizacije arhivske građe i sistema upravljanja dokumentima.

Kao razlog poništenja navode se "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka javne nabavke".

Podsjetimo, radilo se o tenderu vrijednom 349.999 KM sa PDV-om, a ono što je najviše bilo sporno je da Općina nabavlja nešto što već ima u softveru koji u instalirale firme Fixit d.o.o. i Gama System d.o.o.

"Sve što sada traže u novom DMS sistemu imaju već u postojećem koji je trajno vlasništvo Općine Novo Sarajevo. U ovom sada procesu je riječ o iznajmljivanju softvera. Da su pregledali tu tendersku i usporedili sa onim što sada traže, vidjeli bi da nema nikakve razlike u zahtjevu, osim što je sada cloud verzija, što može i postojeći DMS, i što je sada godišnja pretplata, a postojeći je trajna licenca, bez godišnje preplate. Naravno, ne zanemarimo da je ovaj koji je trenutno u upotrebi koštao oko 70.000,00 KM sa PDV-om", kazao tada za Akta.ba Adel Mešić, direktor Gama System.

Iz Općine Novo Sarajevo su nabavku pravdali nedostatkom postojećeg softvera, odnosno da su tokom korištenja implementiranog sistema u određenom, ali ne i u potpunom kapacitetu, imali određene nedostatke za softversko rješenje koje su novom nabavkom željeli otkloniti.

Zbog sumnjive nabavke uz bespotrebno trošenje novca građana, uslijedile su i prijave Uredu za borbu protiv korupcije. Pored toga, Tužilaštvu Kantona Sarajevo su pristigle i krivične prijave protiv načelnika Hasana Tanovića i Općine, vezane za ovu javnu nabavku.

Na kraju je tender je napokon okončan poništenjem.

Godinu dana poslije Mešić je naš portal komentirao kanačni ishod. 

"Moram priznati da sam baš prijatno iznenađen i da se moram zahvaliti poštenim novinarima, nekim poštenim i dragim ljudima koje sam kroz ovo upoznao, kao i institucijama koje su bile na nivou svoga zadatka. Sve što smo govorili u proteklom vremenu, pokazalo se kao istina, dokaz za to je i odluka o otkazivanju", navodi on.

Dodaje da njihova ponuda Općini Novo Sarajevo i dalje stoji.

"Iskreno se nadam da će načelnik Hasan Tanović sada, ako već nije 'mogao' ranije, da nas pozove i dozvoli da njemu i njegovom novom kabinetu demonstriramo šta je sve urađeno u Općini Novo Sarajevo a u pogledu digitalizacije poslovanja, gdje bi im pokazali i dokazali da sve što su tražili putem ove javne nabavke već imaju implementirano i u vlasništu", poručuje Mešić. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti