Komisija za vrijednosne papire FBiH

Tužilaštvu dostavljen izvještaj o krivičnom djelu prema Fabrici duhana Sarajevo

06.12.2023. 11:26 / Izvor: Akta.ba
FDS

Tužilaštvu dostavljen izvještaj o krivičnom djelu zbog štete nanesene Fabrici duhana Sarajevo.

Komisija za vrijednosne papire FBiH dostavila je Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv pravnih i fizičkih lica iz BiH i Austrije zbog postojanja osnova sumnje u činjenje krivičnih djela: nesavjesno privredno poslovanje, zaključenje štetnog ugovora i zloupotreba položaja i ovlaštenja, u vezi poslovanja FDS d.d. Sarajevo.

Navode da je na osnovu obavljenog nadzora utvrđeno postojanje osnova sumnje da su određena fizička i pravna lica, u periodu od 2016. do 2023., pripremala i realizirala aktivnosti tako što su koristili svoj položaj, propuštali poduzeti dužne radnje i ovlasti, poduzimali nezakonite aktivnosti, koristeći pritom privredni subjekt koji je pod njihovim preovlađujućim uticajem i kontrolom, a sve s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi sebi i drugome, odnosno nanoseći štete privrednom subjektu FDS d.d. Sarajevo (Badeco Adria d.d. Sarajevo).  

Imovinu i novčana sredstva spomentuog društva osumnjičena lica su kasnije koristila za pokrivanje obaveza povezanih pravnih i fizičkih osoba, zaključujući sporne pravne poslove velikih novčanih vrijednosti u kojima se društvo pojavljivalo kao garant tih pravnih poslova, a sve na osnovu spornih odluka upravljačkih struktura koje su bile na štetu društva, a u korist povezanih osoba.

Navedenim aktivnostima je pored ostalog omogućeno da se sredstvima FDS d.d. Sarajevo steknu dionice društva kroz različite postupke.  

"S tim u vezi, Komisija je nadležnom tužilaštvu dostavila Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv pravnih lica iz Austrije i BiH, te fizičkih lica inicijala A.W. iz Beča, Austrija, E.M. iz Sarajeva, M.P.S. iz Beča, Austrija i M.P. iz Beča, Austrija, zbog postojanja osnova sumnje u vršenje različitih krivičnih djela iz Krivičnog zakona FBiH, među kojima su nesavjesno privredno poslovanje, te zloupotreba položaja i ovlaštenja, u vezi sa članom 32., 36. i 258. ZPD.", saopćeno je iz te institucije.

Nakon što je početkom godine dostavila određen broj izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv brojnih pravnih i fizičkih lica u vezi s prometom dionicama društava Unioninvestplastika d.d. Sarajevo i ŽGP d.d. Sarajevo, Komisija je i u ovom predmetu pokazala volju da stane ukraj svim oblicima kriminala na tržištu kapitala u Federaciji Bosne i Hercegovine, u skladu sa svojim opredjeljenjem da svim učesnicima u tržištu koji se drže slova zakona omogući nesmetano poslovanje s vrijednosnim papirima, te na taj način, kao vrhovni regulator ovog segmenta ekonomije, vrati povjerenje investitora i javnosti u njegove institucije i tržište u cjelini.

"Komisija će i u narednom periodu ulagati napore na prevenciji nezakonitih oblika djelovanja na tržištu kapitala i o tome redovno izvještavati javnost i medije.", zaključak je saopćenja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti