Žalbeni postupak je okončan

UO Narodnog pozorišta Tuzla: Nije bilo nezakonitosti u zapošljavanju

07.12.2023. 08:51 / Izvor: Federalna.ba
pozorište Tuzla

Upravni odbor Narodnog pozorišta Tuzla stavio je tačku na konkursnu proceduru nedavno održanu u ovoj ustanovi.

Upravni odbor Narodnog pozorišta Tuzla stavio je tačku na konkursnu proceduru nedavno održanu u ovoj ustanovi koja je zapošljavala troje glumaca. Žalbeni postupak je okončan, a Upravni odbor tvrdi da je sve provedeno u skladu sa Zakonom. Glumci, odnosno kandidati koji smatraju da su oštećeni, i dalje tvrde da je riječ o stranačkom zapošljavanju te se nadaju da će nadležna inspekcija provesti istragu.

Nije tačno da su radna mjesta unaprijed bila određena različitim lobiranjima, kažu iz Narodnog pozorišta Tuzla nakon što je četvero glumaca s ovog područja dostavilo žalbu na konkursnu proceduru, ali i zahtjeve da se ispita rad Narodnog pozorišta, za koje tvrde da posluje nezakonito.

"Upravni odbor je vrlo detaljno, vrlo temeljito razmotrio prigovore i na kraju donio odluku da se prigovori neosnovani, odnosno, da insinuacije da je konkursna procedura urađena mimo zakonskih procedura, mimo propisa nisu tačne i Upravni odbor je odlučio da odbaci te prigovore kao neosnovane", kaže Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Glumci kažu da je ova odluka Upravnog odbora bila očekivana, no od svoje borbe ipak neće odustati. Dva člana Upravnog odbora, direktor i primljeni kandidat su pripadnici iste stranke, tvrdi glumac Hasan Sušić, kazavši da to nije samo slučajnost.

"S obzirom na sve ove stranačke varijante, ovo nije iznenađenje i ovo se očekivalo jer izgleda da je bitnije biti podoban i poslušan nego uraditi nešto u skladu sa zakonom i svim ostalim regularnim procedurama", ističe Sušić.

U Upravnom odboru su predstavnik Vlade TK-a i predstavnik Grada, kaže direktor Narodnog pozorišta. Bilo kakvi navodi o spolnoj, nacionalnoj i političkoj diskriminaciji nisu utemeljeni zbog čega ih smatraju neosnovanim. Glumci su svoj zahtjev o ispitivanju rada Narodnog pozorišta uputili i gradskim i kantonalnim vlastima kao suosnivačima ove ustanove, no odgovori su izostali.

"Niko ne želi da se bavi ovim slučajem, niko nije javno izašao ni pred nas ni pred građane da objasni šta se to desilo i da ispita konkretno situaciju. Meni je jako žao što je to tako", navodi Sušić.

Glumci ukazuju i na to da Narodno pozorište nema formiran umjetnički savjet, iako je on zakonom propisan. Umjetnički savjet treba imenovati umjetnički rukovodilac, a Narodno pozorište već godinama nema osobu uposlenu na toj poziciji. Riječ je o dugogodišnjem problemu, kažu iz Pozorišta.

"Narodno pozorište ne može samo raspisati javni oglas, mora imati saglasnost oba suosnivača, tako da mi nismo u mogućnosti da popunjavamo radna mjesta koja nam nedostaju, a tih radnih mjesta je u proteklom periodu bilo jako puno", objašnjava Ćatibušić.

Kandidati koji tvrde da su oštećeni očekuju da će nadležna inspekcija provesti istragu nad radom Narodnog pozorišta, a Pozorište, s druge strane, pozdravlja taj korak kazavši da se jedino tako može i saznati istina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti