40 godina od održavanja XIV ZOI u Sarajevu

Glavni grad BiH dobija multimedijalnu instalaciju "Sarajevo Olympic Journey" od 142.000 KM

07.12.2023. 09:56 / Izvor: Akta.ba
instalacija

Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je odluku o podizanju multimedijalne instalacije "Sarajevo Olympic Journey".

Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je odluku o podizanju multimedijalne instalacije "Sarajevo Olympic Journey", kao umjetničke skulpture od značaja za Grad Sarajevo, javlja Akta.ba.

Komisija za spomenike Gradskog vijeća je u skladu sa Odlukom o spomenicima od značaja za Grad Sarajevo usvojila ovu inicijativu podnesenu od gradskog vijećnika Jasmina Ademovića, kao spomenik, odnosno umjetničku skulpturu od značaja za Grad Sarajevo.

Ukupan budžet izrade i postavke instalacije je 142.000 KM. Finansiranje podizanja Spomenika snosit će udruženje KulturaMedia, a Grad Sarajevo je sufinasijer u iznosu od 30.000 KM iz Budžeta 2023. godine.

Umjetnička skulptura planira se postaviti u sarajevskoj Općini Centar, tačnije u ulici Betanija.

"Postavljanje ove instalacije u blizini Olimpijskog centra Zetra uvršteno je u Okvirni program obilježavanja 40. godišnjice ZOI 84, s ciljem memorije i promocije navedene godišnjice", navodi se u odluci. 

Olympic-Journey

Odbor je donio i Okvirni program manifestacije obilježavanja 40. godišnjice održavanja ZOI 84, čiji je dio i postavljanje ove instalacije. Također, dodaje s da je Odbor usvojio vizualni identitet događaja usklađen s Međunarodnim olimpijskim komitetom, izveden iz likovnog rješenja multimedijalne umjetničke instalacije pod radnim nazivom "Sarajevo Olympic Journey".

Idejno rješenje za instalaciju uradila je Edina Selesković, interdisciplinarna savremena umjetnica s dugogodišnjim međunarodnim iskustvom, svojim radovima povezuje publiku i kreativnost, umjetnost i nove tehnologije.

Putovanje vremenom

"Koncept ove umjetničke instalacije počinje ikonografijom prepoznatljivih olimpijskih krugova, ali svoj put nastavlja nadogradnjom na ideju kruga kao simbola putovanja kroz vrijeme i sjećanje, beskonačnosti ljudskog duha i ideje. Krug ovdje postaje spiralna forma koja nudi nove perspektive posmatranja, simbolizuje protok vremena, stvarajući sopstveni narativ i prostor za zajednička iskustva publike. Ovaj oblik tako ne posmatra Olimpijadu kao trenutni događaj u istoriji grada, nego kao fenomen putovanje vremenom", navodi u opisu idejnog rješenja.

instalacija

 

Ideja je da povežu događaj i ljude, javnost i kreativnost, interakciju i istraživanje naše neosporne podudarnosti sa duhom olimpijskih igara, brišući granice između ljudskog, sportskog i umjetničkog: izgradnjom multimedijalne umjetničke instalacije kao platforme gdje i forma i prostor istražuju nove horizonte mutimedijske savremene umjetnosti koja razumije zajednicu, emocije i vjeru u olimpijsku budućnost Sarajeva.

Instalacija je sačinjena od dvije spirale forme koje se susreću i povezuju, nazirući olimpijske krugove, kreirajućiprostor za emotivno hodočašće.

"Ove dvije forme svojim spajanjem i konzumiranjem govore o Olimpijadi koja je spojila sport i kulturu, obične građane i vrhunske takmičare, duh grada Sarajeva i duh Olimpijskih igara - jedan grad sa cijelim svijetom. Dimenzijama u nadprirodnoj veličini, ova skultura postaje i prostor za okupljanje, landmark našeg rada, prostor za opuštanje, refleksiju i evociranje sjećanja. Skulpture u participativnoj umjetničkoj formi tako postaju klupe, prolazi, pozorište, igralište…", istaknuto je.

 

instalacija

Javna rasprava

O svemu ovome riječ će imati i građani. Grad Sarajevo zakazalo je i javnu raspravu koja će trajati do 12.12.2023. godine, te je pozvalo građane da dostave svoje mišljenje, primjedbe, prijedloge, odnosno sugestije na Nacrt Odluke o podizanju multimedijalne instalacije "Sarajevo Olympic Journey".

Za organizaciju i vođenje javne rasprave je zadužena gradonačelnica Grada Sarajeva putem Službe za urbano planiranje, investicije, stambene i komunalne poslove i Komisije za spomenike Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti