Korak na planu unapređenja saradnje

Potpisan Sporazum o saradnji Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom i FUP-a

08.12.2023. 11:18 / Izvor: Fena
sporazum

Potpisan Sporazum o saradnji Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom i FUP-a.

Sporazum o saradnji Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom i Federalne uprave policije (FUP) potpisan je danas u Sarajevu.

Dokument, u čijem je fokusu edukacija pravosudnih i policijskih djelatnika u oblasti finansijskih istraga, potpisali su vršioci dužnosti direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom i Federalne uprave policije - Emir Bašić i Vahidin Munjić.

Kako je tim povodom kazao v.d. direktora Bašić, potpisivanje Sporazuma je još jedan korak na planu unapređenja saradnje dviju agencija koja je posljednjih mjeseci na izuzetno visokom nivou.

Istaknuo je kako je u nadležnosti Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, među ostalim, i realiziranje specijalističkih obuka u oblasti finansijskih istraga.  

Bašić, istovremeno, potcrtava kako je u tom kontekstu važno jačati partnerstvo s Federalnom upravom policije, koja ima neophodne resurse, uključujući i kvalitetne edukatore koji mogu doprinijeti unapređenju rada svih nadležnih institucija, involviranih u provođenje finansijskih istraga.

"Ovim putem šaljemo snažnu poruku da se ne isplati činiti krivična djela i da ćemo u svakom slučaju mi na kraju oduzeti imovinu koja je stečena na nezakonit način i vratiti je u općedruštveno korisne svrhe.", poručio je Bašić.

Potpisivanje spomenutog dokumenta pozdravio je i v. d. direktora FUP-a Vahidin Munjić, podsjećajući kako saradnja dva nadležna organa datira odranije.

Kazao je kako primarna nadležnost FUP-a kao policijskog organa podrazumjeva nadležnost u sprječavanju i otkrivanju krivičnih djela organiziranog kriminala s fokusom na koruptivna krivična djela i finansijske istrage.

Munjić je potcrtao kako su u proteklom periodu ostvareni određeni rezultati na planu oduzimanja nelegalno stečene imovine, te da očekuje da će i ubuduće biti nastavljeno još efikasnije djelovanje u tom pogledu.  

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s oduzetom imovinom v. d. direktora Emir Bašić je podsjetio kako Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, uključujući trajno i privremeno oduzetu imovinu, na upravljanju ima imovine u vrijednosti od oko 43 miliona KM.

Dodao je kako se radi o nekretninama, pokretnim stvarima i novcu koji je oduzet u krivičnim postupcima vođenim u nadležnim sudovima.

Na upit o sadržaju planiranih edukacija, Bašić je kazao kako je fokus na specijalističkim finansijskim istragama, te da će edukacija u toj oblasti biti realizirana u saradnji s Centrom za edukaciju sudija i tužitelja u FBiH (CEST), a s ciljem motiviranja što većeg broja tužitelja da otvaraju tu vrstu istraga.   

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti