Niko gladan. Niko sam

Unapređenje sistema doniranja hrane u BiH: Predstavljeni izazovi i rješenja do uspjeha

13.12.2023. 11:36 / Izvor: Akta.ba
Niko gladan

Iako su donacije hrane pred istek trajanja u BiH sada oslobođene plaćanja PDV-a, efekti ove historijske odluke u protekla dva mjeseca bili su minimalni.

Iako su donacije hrane pred istek trajanja u Bosni i Hercegovini sada oslobođene plaćanja PDV-a, efekti ove historijske odluke u protekla dva mjeseca bili su minimalni. Tim povodom Fondacija Mozaik sa partnerima projekta "Niko gladan. Niko sam" okupila je jučer u Sarajevu predstavnike javnog, poslovnog i nevladinog sektora na konferenciji "Kako unaprijediti sistem doniranja hrane u BiH". Bila je to prilika da se čuju iskustva svih aktera ovog procesa, ali i predstavi Vodič za javne kuhinje i kompanije, kako bi se zajedničkim radom unaprijedio proces doniranja.

"Iza nas je dug i važan put. Tokom ove godine uspjeli smo doći do historijskog uspjeha i jednoglasnog glasanja da se donacije hrane oslobode PDV-a. Zakon je sada operativan, ali smo svjesni da je ovaj proces na samom početku i da slijedi veliki posao da on zaživi", izjavio je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik.

Tri su osnovna izazova u implementaciji: nedovoljno informisane kompanije i javne kuhinje, kratkoća rokova koja štiti porezni sistem BiH od mogućih malverzacija i sama logistika, odnosno proces prelaska hrane od kompanije u javnu kuhinju.

filantropija

"Od prvog dana radili smo s Mozaikom i partnerima na tome da hrana bude zdravstveno ispravna i mnogo drugih izazova nam slijedi. Nastavljamo raditi na ovim rješenjima, posebno kad je riječ o roku trajanja. Svakako jedno od ključnih rješenja je digitalni registar kao elektronska platforma koja bi na efikasan i brz način spojila one koji doniraju i one koji primaju hranu. Ne treba zaboraviti ni distributere, posebno ako se radi o lako kvarljivoj hrani", poručio je direktor Agencije za sigurnost hrane Džemil Hajrić.

Kako je objašnjeno, prema pravilima, da bi se hrana smatrala donacijom radi sprečavanja uništavanja, uslov je da je preostalo najviše pet dana do isteka roka navedenog na deklaraciji ili ambalaži ili da preostaje najviše 5% od ukupnog perioda navedenog na deklaraciji ili ambalaži. Istaknuto je da ovi uslovi nisu idealni, ali da su realni i ih je moguće riješiti ako se bavimo doniranjem na mikrolokaciji, kada su kompanija koja donira i primalac donacija blizu. To je logistički izazov za kompanije i javne kuhinje koji je potrebno prevazići.

Sedin Mešinović, šef Odsjeka za reviziju i kontrolu u Upravi za indirektno oporezivanje (UINO) BiH, objasnio je da vodič odgovara na pitanja ko po zakonu može biti donator hrane oslobođene plaćanja PDV-a, ko može biti primalac te hrane, kao i koje uslove je potrebno ispuniti i korake slijediti u ovom procesu. Na skupu je objašnjeno i šta se može donirati, kompanijama su date upute kako da uštede na vremenu i resursima pa da hrana odmah iz marketa ode prema primaocu donacije, a svi prisutni su upućeni da u svojim kompanijama i organizacijama edukuju osoblje o ovoj temi.

filantrop

"Ovo je jedna prelijepa priča i siguran sam u njen uspjeh, ali je potrebno kontinuirano raditi sa kompanijama. Vjerujem da ćemo zajedničkim snagama doći do rezultata koje smo priželjkivali i dosad promovisali", poručio je Elvir Karalić, predsjednik Udruženja Pomozi.ba.

Na konferenciji je predstavljen video o dosadašnjem putu, kao i predstojeća kampanja koja ima za cilj unapređenje sistema doniranja, a na panelu su predstavljeni budući pravci i regulativa kada je riječ o Pravilniku o doniranju hrane, registru udruženja i javnih kuhinja, potencijalima i načinima njihovog povezivanja sa kompanijama donatorima.

Konferenciju "Kako unaprijediti sistem doniranja hrane u BiH" u okviru projekta Pravni okvir za filantropiju organizovala je Fondacija Mozaik, zajedno sa partnerima u projektu: Pomozi.ba, Mrežom za izgradnju mira, organizacijom Catalyst i Fondacijom Trag iz Srbije, uz finansijsku podršku američke vlade putem USAID-a.

Posebno je istaknuta podrška USAID-a i mnoštvo drugih partnera, među kojima su pomoćnik direktora u Sektoru za poreze Uprave za indirektno oporezivanje (UINO) Muharem Mašinović i šef Odsjeka za reviziju i kontrolu UINO Sedin Mešinović, član Parlamenta BiH Saša Magazinović, direktor Agencije za sigurnost hrane Džemil Hajrić i saradnici, agencije Mašta i Represent Communications BiH, ali i mnogi drugi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti