Potpisan sporazum

Zimsko održavanje cesta u Novom Gradu: KJKP "Rad" dužan za 150 lokalnih saobraćajnica

13.12.2023. 12:30 / Izvor: Akta.ba
ceste snijeg

Općina Novi Grad Sarajevo i "KJKP Rad" potpisali su Sporazum o međusobnim pravima i obavezama pri realizaciji poslova na zimskom održavanju cesta.

Općina Novi Grad Sarajevo i "KJKP Rad" d.o.o. Sarajevo potpisali su Sporazum o međusobnim pravima i obavezama pri realizaciji poslova na zimskom održavanju cesta na području općine Novi Grad Sarajevo za period od 15.11.2023. godine do15.03.2023. godine. Za program zimskog održavanja ulica u općini Novi Grad Sarajevo iz budžeta je izdvojila 896.972 KM.

Prema potpisanom sporazumu, "KJKP Rad" je dužan od poledice i snijega čistiti 150 lokalnih saobraćajnica, 79 nekategorisanih lokalnih saobraćajnica, te parkinge i trotoare uz lokalne saobraćajnice na 16 lokacija na području općine Novi Grad, pješačke zone i prilaze svim osnovnim i srednjim školama.

Ulice se čiste prema stepenu prioriteta definisanom Programom zimskog održavanja. Za ulice koje nisu u kategoriji prvog, drugogo i trećeg prioriteta obezbijeđene su dovoljne količine industrijske soli za sprječavanje poledice koje su dopremljene svim mjesnim zajednicama.

Za čišćenje pješačkih zona u kojim je onemogućen saobraćaj motornim vozilima na području naselja Dobrinja, Alipašino Polje ‘’A’’ i ‘’C’’ faza, te ulice Teheranski trg, KJKP “Rad” su date magnetne kartice preduzeću KJKP ‘’Rad’’ koje su neophodne za ulazak u pješačke zone.

Za održavanje stepeništa i pješačkih mostova zaduženo je Javno preduzeće „Lokom“, kao i pločnika, gdje nije moguće vršiti mašinsko čišćenje, te prilaza, pješačkih staza i parkinga u sklopu Sportsko – rekreacionog centra “Safet Zajko”.

Na osnovu Pravilnika o održavanju cesta u zimskim uslovima, na cestama, koje su Programom zimske službe svrstane u prvi prioritet, radovi na osiguranju prohodnosti se moraju izvoditi i dovršiti u roku od pet sati u nizinskom, odnosno osam sati u planinskom području. Na cestama drugog prioriteta u vrijeme snježnih padavina i pojave ledene kiše ne smije doći do zastoja u odvijanju saobraćaja duže od šest sati u toku dana, dok je na cestama trećeg prioriteta neophodno stvaranje uslova za sigurno odvijanje saobraćaja najduže 72 sata po prestanku padavina, saopćeno je iz Općine Novi Grad. 

U prilogu je spisak prioriteta:

PROGRAM ZIMSKOG ODRŽAVANJA CESTA ZA SEZONU 2023/2024

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti