spriječavanje nepotrebnih troškova i kašnjenja

cargo-partner SPOT platformom donosi digitalnu revoluciju logistike

14.12.2023. 11:21 / Izvor: Akta.ba
cargo

Od nabave do proizvodnje, transporta, upravljanja skladištem i distribucije, putem samo jedne platforme.

Od nabave do proizvodnje, transporta, upravljanja skladištem i distribucije, putem samo jedne platforme, SPOT  postiže učinkovitiju komunikaciju i optimizirane procese

Izazovi u upravljanju lancem sabdijevanja

Danas, globalci lanci snabdijevanja su suočeni sa raznim izazovima. Čvrsta platforma lanca snabdijevanja  može pomoći kompanijama da se uhvate u koštac sa ovim izazovima putem optimizacije toka roba i informacija.

Pomorski transport je najekonomičnija vrsta transporta, ali i najduže traje. Moderne SCM platforme mogu pomoći u spriječavanju nepotrebnih troškova i kašnjenja, na primjer, tako što pružaju korisnicima vidljivost statusa njihove pošiljke ili lokacije broda. Kada govorimo o cestovnom transportu, podaci pokazuju da, primjerice, u Njemačkoj čak četvrtinu cestovnog transporta čine prazne vožnje te da 62% kamiona nije u potpunosti iskorišteno, dok izvještaj Evropske unije za okoliš pokazuje da je sektor transporta odgovoran za otprilike četvrtinu ukupnih emisija CO2 u Europskoj uniji. S druge strane, a prema izvještaju Mckinseyja (provedenom na više od 250 globalnih pošiljatelja i pružatelja logističkih usluga),  kompanije koje implementiraju digitalna logistička rješenja mogu smanjiti troškove za gotovo 90%, omogućavajući  učinkovitiju alokaciju resursa i poticanje održivog rasta na visoko konkurentnom tržištu.

cargo

Digitalizacija i optimizacija logističkih rješenja imaju iznimnu ulogu u postizanju klimatske neutralnosti, kao i smanjenju troškova. Sistemi koji omogućavaju automatizaciju aktivnosti, poput praćenja stanja na zalihama i ispunjavanje narudžbi i procesa, za rezultat imaju značajno smanjenje ukupnih operativnih troškova.

SPOT platforma

Bilo da se radi o željezničkom, pomorskom, cestovnom ili avionskom transportu, cargo-partner nudi efikasna rješenja za transport roba, koristeći se inovativnom SPOT platformom kao ključnim rješenjem za digitalizaciju lanca snabdijevanja. Kako ističu iz te kompanije, digitalna transformacija može značajno doprinijeti očuvanju okoliša, naglašavajući prednosti digitalnih tehnologija u praćenju pošiljki i integraciji logističkih IT sistema.

cargo

"SPOT je platforma ključna za pojednostavljenje i optimizaciju logističkih procesa, od nabave do distribucije. Sveobuhvatna digitalna rješenja omogućavaju učinkovitu komunikaciju, upravljanje dokumentacijom i praćenje kretanja robe, stvarajući transparentnost duž cijelog lanca snabdijevanja. cargo-partner pruža korisnicima pristup podacima u realnom vremenu, omogućujući precizno planiranje i brze odluke. Kroz detaljne izvještaje o podacima lanca snabdijevanja te praćenje transportnih ruta i kapaciteta, SPOT platforma pruža dubinski uvid za optimizaciju procesa", poručio je Sanjin Hamidović,  direktor cargo-partnera u Bosni i Hercegovini.

cargo

Održiva logistika budućnosti

cargo-partner sarađuje sa odabranim prijevoznicima diljem Europe, putem Road Carrier platforme za cestovni transport robe. Ova platforma olakšava saradnju s prijevoznicima, podržava upravljanje kvalitetom i optimizira cijene kroz minimiziranje praznih vožnji. Sa stalnim razvojem standardnih aplikacija, cargo-partner nudi prilagođena rješenja prema specifičnim zahtjevima korisnika. Tim za razvoj aplikacija radi na unapređenju i proširenju portfelja rješenja, omogućujući korisnicima dodatne detalje i potpunu usklađenost s njihovim potrebama.

Digitalna transformacija logistike putem SPOT platforme ne samo da optimizira procese i povećava učinkovitost, već i pridonosi očuvanju okoliša. Iz kompanije cargo-partner poručuju kako je digitalizacija ključna za smanjenje ugljičnog otiska te potiču svoje korisnike na korištenje svih prednosti ove inovativne platforme.

Platforma SPOT, predstavljena 2000. Godine, redovno unaprijeđena te potpuno ažurirana  2017. godine, omogućuje besplatan pristup korisnicima za transparentno praćenje i upravljanje lancem snabdijevanja. Sa šest modularnih komponenti, koristi je na hiljada kompanija u preko 80 zemalja za više od milion isporuka tokom godine. Pruža direktan pregled lokacije pošiljke, upravljanje transportnom dokumentacijom, stvaranje transportnih naloga te brzu komunikaciju i generiranje izvještaja. Besplatna je za mala i srednja preduzeća, a omogućuje i praćenje promjena u realnom vremenu te efikasnu komunikaciju među sudionicima lanca snabdijevanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti