Dvodnevna konferencija

Počela druga ORBIZ konferencija, u fokusu osnaživanje domaćih biznisa

14.12.2023. 12:42 / Izvor: Akta.ba
orbiz

Danas je zvanično otvorena druga po redu ORBIZ konferencija pod nazivom "Business Structure Of The Future".

Danas je zvanično otvorena druga po redu ORBIZ konferencija pod nazivom "Business Structure Of The Future".

Ova izuzetno specifična i značajna konferencija okuplja domaće i regionalne govornike te u spotlight stavlja interesantne, vrijedne i sposobne pojedince koji su već započeli svoju preduzetničku priču ili su na pragu toga da svoju ideju zaokruže i zvaničnom registracijom i objelodane svoje ideje tržištu.  

U svojoj misiji ORBIZ konferencija ima osnaživanje domaćih biznisa na način da im se pruže prilike da maksimiziraju potencijale neovisno o djelatnosti kojim se bave.

Danas će biti govora o inovacijama kao pokretačima poslovnih transformacija, ulozi AI tehnologija u biznisima današnjice, održivosti biznisa ali i o tome na koji način se može svojom poslovnom idejom izaći iz svog "sela" i šta sve to u konačnici uključuje kako pojedinačno, kako društveno, kako institucionalno i kako veliki impakt na sve to ima mentalitet područja iz kojeg dolazimo kao poduzetnici.

Na ove teme govore domaći i regionalni eksperti sa velikim i uspješnim preduzetničkim iskustvom koji će nesebično sa novim i budućim poduzetnicima podijeliti svoje "tajne" uspjeha.

Konferencije ovog profila svakako da mnogo utiču na afirmaciju poslovnih ideja, sposobnih poduzetnih inovatora ali u konačnici i mijenjaju ekonomsku sliku našeg društva.

Novo poslovanje i sve što ono donosi je jako važno obzirom da su očekivanja da će 2024. godina biti jako izazovna, tako da su organizatori konferenciju tematski prilagodili odgovorima na izazove ali i na svrsishodnost današnjeg poslovanja.

"Važno nam je da omogućimo učesnicima nova saznanja iz svih polja koja su im potrebna za uspješno poslovanje ali i da i mi sa njima učimo", izjavila je Erna Šošević, osnivačica i direktorica platforme Bizbook.ba te jedna od organizatorica konferencije.

Na pitanje zašto će naredna godina biti izazovna, Šošević kaže da je to primarno zbog razvoja i integracija novih tehnologija a koje naši privrednici još ne prihvataju i ne uviđaju benefite, a ovom konferencijom se želi ponuditi prilika da nauče kako mogu unaprijediti svoje poslovanje.

Tu se ne misli na umjetnu inteligenciju primarno koliko se odnosi na, na primjer, e-commerce ili druge elemente tehnološke podrške privrednom sektoru.

Šošević kaže da je prošlo vrijeme motiva rada isključivo u javnom sektoru i da se sve više mladih ljudi odlučuju za preuzetništvo.

"To je zato što preduzetništvo pojedincima daje mogućnost za kreativnost, daje im mogućnost da izraze sebe i kreiraju neke nove vrijednosti jer koliko god javni sektor bio potreban nije nam potreban onoliko koliko se u to vjeruje. Treba primat dati inovacijama,prilikama i kreiranju radnih mjesta, sebi i drugima i da tako mijenjamo tržište jer tržište je jako dinamično u svijetu i mijenja se iz dana u dan, a mi već kasnimo u raznim segmentima.", poručuje Šošević.

Za problematiku male održivosti start-upova kaže da postoje načini prevencije a u prvom redu je to edukacija.

"Niko ne zna biti preduzetnik ali se to može naučiti i za to ima mnogo načina.", zaključila je Šošević.

Konferenciju je podržalo i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo.

"Mi smo finansijski i deklarativno podržali ovaj događaj a podržavamo i subjekte male privrede kroz naše programe poticaja razvoja male privrede. Upravo sada je u fazi izrada novog programa podrške male privrede za naredne četiri godine gdje ćemo pokušati povećati poticajna sredstva i poticajne mjere kako bi mali preduzetnici mogli održati i zadržati svoju konkurentnost i na domaćem i na stranom tržištu.", izjavio je Zlatan Mujak, zamjenih ministra privrede KS.

Mujak kaže da Ministarstvo privrede KS načelno podržava ovakve i projekte sličnog karatera jer su izuzetno važni u smjeru podizanja značaja preduzetništva u društvu u kojem živimo ali i u dijelu jačanja kompetencija privrednih subjekata.

ProCredit banka unutar svog društveno odgovornog djelovanja često podržava projekte ovog tipa i općenito podržava male biznise.

"Otvoreni smo za sve u čemu kao banka možemo dati doprinos a u kontekstu preduzetništva malih biznisa. Ono što mi kao banka možemo podržati su organizacije koje se bave konkretno razvojem preduzetništva jer je u tom dijelu jako važno prisutstvo bankarskog sektora.", izjavio je Kenan Hrustemović, Voditelj odjela za poslovanje sa malim biznisima ProCredit banke.

Dodaje da nažalost bankarski sektor u ovom momentu nema tako velike preferencije ka malim biznisima.

"Ne gledamo neku kratkoročnu korist, nego ih posmatramo i podržavamo kao male biznise, gradimo dugotročne partnerske saradnje i pomažemo im da "odrastu" u velike biznise, SMB kompanije koji su baza razvoja svake ekonomije i to je ono što mi kao banka vidimo kao jedini cilj.", zaključio je.

Kako bi se na pravi način podržali inovativni biznisi, pokrenuta je i inicijativa u Vladi KS a tiče se formiranja Fonda koji bi specificirano bio namijenjen tehnološkim start-upovima.

"Pokrenula sam inicijativu prije mjesec dana u saradnji sa Ernom Šošić, upravo da razdvojimo ulaganja odnosno podršku Vlade u osnivanje tehnoloških start-upova u odnosu na osnivanje malih i srednjih biznisa. Važno je naglasiti da jedno ne isključuje drugo ali inicijativa zagovara odvajanje programa kako bi se za tehnološke biznise izdvojila značajnija finansijska sredstva.", izjavila je zastupnica u Vladi KS i dopredsjedavajuća Skupštine SKS, Jelena Pekić.

Inicijativa je u fazi odlučivanja ali je Pekić uvjerena u afirmativni epilog jer nakon konsultacijama sa resornim ministarstvom postoje pozitivne reakcije na ideju.

Zaključak uvodnih izlaganja je da je u start-up poduzetništvu ključno vjerovati u svoju ideju ali i imati podršku na početku poslovanja u etabliranju i vidljivosti na tržištu te graditi društva koja pružaju jednake šanse svima.

Podsjetimo, ORBIZ je sinergija OREA-e i Bizbooka, a prvo izdanje održano je s fokusom na e-commerce, trendove i vještine u toj oblasti koje svi biznisi moraju imati.

Konferencija će trajati dva dana a agendu dešavanja možete pogledati ovdje.

 

N.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti