SVEČANA MANIFESTACIJA

Ovo su najuspješniji izvoznici iz Bosne i Hercegovine, uručene im "Polet" nagrade

14.12.2023. 21:57 / Izvor: Akta.ba
izvoznici
OTVORI GALERIJU

Večeras je u Sarajevu upriličena svečana dodjela prve nagrade Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK BiH) "Polet".

U prisustvu brojnih zvanica, predstavnika bh. institucija, ambasada, međunarodnih organizacija i komora iz Bosne i Hercegovine i regiona, večeras je u Sarajevu upriličena svečana dodjela prve nagrade Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK BiH) "Polet" najuspješnijim izvoznicima iz Bosne i Hercegovine.

Predsjednik VTK BiH Vjekoslav Vuković u obraćanju je istakao da je VTK BiH u službi privrede već 115 godina i da su samo u proteklih pet godina obradili više od 300.000 raznih dokumenata i zahtjeva i isporučili više od 20.000 različitih usluga kompanijama, te Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH ponudili 77 obrazloženih inicijativa za pospješenje privrednog ambijenta u BiH.

"Većina je rezultirala pozitivnim ishodom. Svaka od poduzetih mjera imala je za cilj povećanje konkurentnosti naših kompanija i olakšice u poslovanju te stvaranje adekvatnog poslovnog ambijenta", istakao je Vuković i dodao da je u izboru za ove nagrade bilo skoro 7.000 kompanija, od čega ih je 45 nominirano u devet kategorija.

izvoznici

Nagrada „Polet“ je dodijeljena u devet kategorija sljedećim kompanijama:

  • Valens d.o.o. Sarajevo- Najbolji izvoznik u kategoriji malih kompanija u sektoru usluga,
  • Klika d.o.o. Sarajevo- Najbolji izvoznik u kategoriji srednjih kompanija u sektoru usluga,
  • DDC MLS d.o.o. Sarajevo- Najbolji izvoznik u kategoriji velikih kompanija u sektoru usluga,
  • Aras Consulting d.o.o. Bihać- Najbolji izvoznik u kategoriji malih kompanija u sektoru industrije,
  • Krivaja – Tvornica montažnih kuća d.o.o. Zavidovići- Najbolji izvoznik u kategoriji srednjih kompanija u sektoru industrije je kompanija,
  • Şişecam Soda d.o.o. Lukavac- Najbolji izvoznik u kategoriji velikih kompanija u sektoru industrije,
  • Feal d.o.o. Široki Brijeg- Najbolji izvoznik za tržište Njemačke,
  • MH ERS MP a.d. Trebinje- Najbolji izvoznik za tržište Srbije i
  • EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari- Najbolji izvoznik za tržište Švicarske

U izboru za nagradu "Polet" bile su kompanije izvoznici s domaćim kapitalom, sa stranim kapitalom i registrovanim sjedištem u BiH, kao i kompanije s državnim kapitalom. Kompanije su rangirane prema vrijednosti i rastu izvoza, vrijednosti i rastu dobiti, broju i rastu broja uposlenih, koeficijentu ubrzane likvidnosti, stepenu zaduženosti, stopi povrata imovine, koeficijentu finansijske stabilnosti, profitabilnosti, kao i ispunjavanju zakonom predviđenih obaveza prema komorskom sistemu u Bosni i Hercegovini.

Metodologiju su razvili stručnjaci VTK BiH i članovi nezavisne komisije u čijem su sastavu bili Zdenko Klepić sa Sveučilišta u Mostaru, Faruk Hadžić sa Sarajevo School of Science and Technology i Dragan Mikerević sa Univerziteta u Banjoj Luci.

polet

Nagrade su uručili zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ljiljana Lovrić, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija, guverner Centralne banke BiH Senad Softić, predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić i predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, te članovi nezavisne komisije.

Priznanja za poseban doprinos razvoju bh. privrede u suradnji s VTK BiH dodjeljena su kompanijama KolMix d.o.o, Mega Drvo d.o.o, ThermoFlux d.o.o, Kolektor CCL Laktaši i Jašar Transport d.oo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti