Dan privrede i otvorenih vrata

STEAM obrazovanjem do jačanje veza između svih nivoa obrazovanja, nauke i privrede

15.12.2023. 08:18 / Izvor: Akta.ba
stem

Popularizacijom STEAM obrazovanja kod mladih se jačaju veze između svih nivoa obrazovanja, nauke i privrede.

Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu jučer je u okviru projekta "Popularizacija STEAM obrazovanja kod mladih", kojeg podržava Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, održan "Dan privrede i otvorenih vrata", u organizaciji Centra za razvoj i promociju inovatorstva, tehnike i IT tehnologija – CRPIT Sarajevo u saradnji sa Mašinskim fakultetom UNSA.

Učesnici događaja bili su mladi, studenti Mašinskog i drugih fakulteta, učenici završnih razreda srednjih škola koji pokazuju interesovanje za tehnička zanimanja i STEAM obrazovanja, kao i njihovi profesori.  

Učesnicima se obratila ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, prof.dr. Adna Mesihović i dekan Mašinskog fakulteta, prof.dr. Haris Lulić.  

Ministrica Mesihović je zaželjela dobrodošlicu svim učesnicima i zahvalila se dekanu i svim uposlenicima Mašinskog fakulteta što su domaćini skupa na temu popularizacije STEAM obrazovanja kod mladih, te na njihovoj podršci u organizaovanju ovog događaja.

Također, ministrice se zahvalila i "Udruženju Centar za razvoj i promociju inovatorstva, tehnike i informacionih tehnologija" koje ustrajno radi na promociji nauke kod mladih u Kantonu Sarajevo u saradnji sa Ministarstvom za nauku, visoko obrazovanje i mlade, kao i svim panelistima i predstavnicima privrede, nastavnicima, učenicima i studentima, kako bi zajednički povećali potencijale za istraživanje kod naših mladih sugrađana i podstakli ih da cjeloživotno razvijaju STEAM kompetencije, te im pokazali mogućnosti za dalji razvoj i napredak u Bosni i Hercegovini.  

"Ovaj događaj predstavlja sinergijsko djelovanje ka jačanju veza između svih nivoa obrazovanja, nauke i privrede. Sigurna sam da možemo stvoriti plodno okruženje za naučnoistraživačku djelatnost i inovacije i doprinijeti napretku našeg društva. Nauka nas podučava kako postavljati pitanja, kako razmišljati kritički i kako tražiti odgovore. Tehnologija nam pruža alate koji nam omogućavaju da rješavamo probleme na načine koje prethodne generacije nisu mogle ni da zamisle. Inženjering nas uči kako da projektujemo i stvaramo stvari koje mijenjaju način na koji živimo. Umjetnost i matematika doprinose ljepoti i harmoniji u našem svijetu, donoseći kreativnost i logiku zajedno", rekla je ministrica Mesihović.

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS i Univerzitet u Sarajevu su prepoznali važnost popularizacije STEAM-a i organizirali ovaj događaj kako bi istakli postignuća nauke i otvorili prostor za daljnju saradnju i napredak.

U okviru događaja, održan je i panel o temi: "Značaj STEAM obrazovanja za mlade, mogućnosti i potencijali", u kojem su učestvovali panelisti: prof.dr. Aleksandra Nikolić , prof.dr. Dušanka Bošković, prof.dr. Hazim Bašić i prof.dr. Samim Konjicija.

Održane su i prezentacije "Naše uspješne priče poduzetništva", gdje su bivši studenti Mašinskog fakulteta prezentovali svoje vlastite priče, odnosno uspješne primjere poduzetništva kao osoba koje su u toku svog formalnog obrazovanja stekli STEAM kompetencije.  

Nakon prezentacija, organizovan je obilazak kompleksa edukativnih i istraživačkih laboratorija Mašinskog fakulteta. 

Cilj ovog događaja je bio da se mladima, učenicima i studentima, kroz prezentacije, predavanja i diskusije, pokažu mogućnosti, perspektive i prednosti STEAM obrazovanja, te uspješni primjeri poduzetništva osoba koje su kroz svoje obrazovanje razvijali STEM i STEAM kompetencije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti