ZAVRŠENA PRODAJA

M:tel prodao svoju imovinu u BiH, evo šta kažu o ulasku Britanaca

15.12.2023. 08:46 / Izvor: Akta.ba
mtel

Kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u BiH.

Kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u BiH koja je pripadala firmi m:tel, odnosno Telekomu Srbija.

Konkurencijsko vijeće BiH je 13. oktobra zaprimilo prijavu namjeravane koncentracije od strane firme Actis EU Menagement, odjel globalne korporacije koji je registrovan u Luksemburgu.

Prijava namjere koncentracije se odnosila na sticanje direktne pojedinačne kontrole nad društvom Sky Towers Infrastructures Beograd, i istoimenim firmama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Koncentracija će imati efekat prvenstveno na tržištu davanja u zakup, odnosno iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva, tj. pružanja prostora na tornjevima za instalaciju infrastrukture elektronskih telekomunikacijskih mreža na prostoru BiH.  

Prodaja stubova

Prije toga je kompanija m:tel Banja Luka, koja je u vlasništvu Telekoma Srbija, obavijestila dioničare i investitore da je prodala svoju kompaniju u Bosni i Hercegovini Sky Towers Infrastructure Beograd.  

Naime, Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i BiH na koje je prenijela vlasništvo nad antenskim stubovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacione infrastrukture.

Podsjetimo, prošlog mjeseca je objavljeno da Telekom Srbija sprema prodaju 1.827 telekomunikacionih antenskih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori,

"Prateći svjetske trendove i strateške odluke Telekom Srbija grupe, kompanija m:tel prodajom antenskih stubova ulazi u novu fazu transformacije poslovanja koje će omogućiti nastavak značajnih ulaganja u razvoj tržišta i usluga, što i jeste ključni zadatak telekomunikacijske kompanije", naveli su iz m:tela.

Na ovaj način, m:tel staje rame uz rame s vodećim evropskim telekom operaterima, poput Deutshe Telekoma, Telefonike, Vodafona i drugih koji su već prodali svoje antenske stubove.

Na međunarodnom tenderu učestvovalo 50 kompanija

"Ovaj poslovni model da se izgradnja i održavanje antenskih stubova koji spadaju u sferu građevinskog biznisa povjeri "real estate" kompanijama dio je svjetske poslovne strategije za uspješnu budućnost poslovanja na izmijenjenom tržištu", navode u m:tel-u.

Procesom prodaje bit će obuhvaćeni isključivo antenski stubovi, a ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice i druga telekomunikaciona tehnologija koja je srce kompanije.

U m:tel-u pojašnjavaju da je riječ o poslovno racionalnom i ispravnom potezu, te da će kompanija i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca i na taj način dodatno optimizovati svoje poslovanje i smanjiti troškove.

Na međunarodnom tenderu, na kojem je učestvovalo više od 50 kompanija, pobijedio je britanski fond Actis GP iza kojeg stoje Svjetska banka i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), što kažu dokazuje da je cijeli proces protekao maksimalno transparentno i uz poštovanje najviših standarda.

"Ovaj poslovni potez dodatno će ojačati lidersku poziciju kompanije m:tel, kao i kompletne Telekom Srbija grupe, te osigurati ubrzani razvoj telekomunikacionog tržišta i kompletne regije", poručili su iz kompanije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti